ОбществоРегионални

Да не забравяме празниците

София Сотирова

Нашият народ, дълбоко вярващ,  е отбелязвал празниците на всички светии. Особено популярни са летните празници по нашия край. И този месец юни, ние от съюза на инвалидите не пропускаме да ги зачетем. Най-напред си спомняме за Еньовден, празника на Рождество на  Св. Йоан Кръстител, свързван с изобилието на билките по това време и с почитането им векове наред от нашия народ, та и до днес. Решаваме да направим лек излет до Бельова черква, поляните около която изобилстват от различни билки. Еньовчето не е все още добре разцъфнало по нашия край, но жълтият кантарион, мащерката, белия равнец и много други ни подсещат, че е време да наберем и изсушим за зимата. Като се обадят някои болежки, да имаме с какво да ги „укротим“. Денят беше на дъжд, но ние използвахме ранната слънчева сутрин да се насладим на прекрасната природа. И така стигаме до най-старата църква в нашия град. Тук ни посреща усмихнатата Йорданка и бързаме да отключим черквата с големия ключ, вярвайки че който отключи пръв църква, ще му върви на добро. Отправяме своите молби към светиите за здраве и благополучие на семействата си. Бързаме обаче да се приберем в домовете си, преди да ни е застигнал поредния пролетен дъжд.

Другият голям празник този месец е на Св. Първовърховни апостоли  Петър и Павел. За него сме организирали посещение на параклиса на светиите край село Сапарево. Преди това посещаваме известния, като най-добър парк в страната, парк „Рила”  в град Дупница. Наистина е великолепен, голям, просторен с много забавления за различни видове вкусове. Разхождаме се, разглеждаме езерото с лодките, басейните с учудващо ниските им цени, посещаваме параклиса в парка, и се спираме за отдих в заведенията, изобилстващи в парка. Не след дълго се отправяме към параклиса на „Св.Св. Петър и Павел”. Тази година празникът е в събота и хората масово го посещават. Наоколо няма място за паркиране от изобилието на автомобили. Прекрасно място за отдих и отправяне на молби към Всевишния. Не след дълго идва и свещеникът на Сапарево, започва ритуала, после освещаването на курбаните, раздаването им на вярващите. Музика оглася околността, дошли са различни производители на различни стоки, които по импровизираните сергии предлагат стоката си. Въобще празник! Основно за душите.

Предвидили сме да посетим и черквата на „Св.Св. Петър и Павел” в село Белчин. Идваме малко със закъснение, вече е минало тържеството и раздаването на курбана, но за нас беше по-важно да разгледаме и се помолим за здраве в тази прекрасно обновена църква, с впечатляващо изографисване.  Правим си снимка за спомен и одухотворени от тази екскурзия се насочваме към Самоков. В такива дни разбираме, че малките радости за душата правят живота ни красив и пълнокръвен.Така ще продължаваме и за напред да разнообразяваме и обогатяваме нашия нелек живот.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close