Интервю

Дарус Деспот: „Винаги съм отворен за нови идеи”

Анелия Балабанова

darus

 

 

 

 

Песен с участието на Македония, България и Хърватска на фестивала „Пирин фолк” – една неочаквано добра комбинация. Как се зароди този балкански микс?

Познавам Деси от много години… Запознахме се там, където започват всички балкански приятелства. В механа с приятна обстановка, добра храна, напитки и много музика. В продължение на много години сме искрени приятели. И тя много ми помага в кариерата. Уреждала ми е много участия в различни градове в България. От които пазя много красиви спомени. В мен се зароди идеята, че едно такова красиво приятелство, трябва да се увековечи в красив дует. Изпратих и мелодията, а тя е наела една върховна жена, автор на текстове за песни. И един много талантлив аранжор и продуцент. И така се роди тази изключително красива и романтична песен.

desi i darus

Какви са ви впечатленията от развитието на този голям музикален форум през годините?

Музикалният форум се развива много успешно през годините. Съкровищницата му притежава много песни, които са били представени за първи път на неговата сцена. А от момента, в който се разшири, и стана международен. Доби още по-голяма популярност и значимост. Тази стъпка, бе стъпка, в правилната посока.

На какво трябва да заложат новите организатори – балканското звучене или автентичната песен?

Хубаво е, когато искаш да съхраниш корените и традициите. Но ако изгубят балканското звучене, това определено е стъпка назад. Все едно да стигнеш върха, и с един необмислен ход отново да паднеш в низината. Ако заложат само на автентичното звучене, неминуемо ще изгубят международния облик на фестивала. А това е един огромен минус за тях. Най-добре е да направят две направления за авторската песен. Едното за автентична песен, по този начин съхраняват традициите. И друго за авторска песен с балканско звучене. Така ще запазят и международния облик, и традициите. А и няма да е зле да помислят за допускане на по-голям брой песни. В крайна сметка идеята, която е заложена още в зародиша на този фестивал, е нова авторска песен. И зрителя очаква точно това от организаторите, да види и чуе повече авторски песни.

Предвиждате ли музикални проекти с българско участие?

Да. Винаги съм отворен за нови идеи и нови проекти.

Кои са реализираните до момента? Знам, че това не е първото Ви участие на „Пирин фолк”.

През 2010 г. участвах във фестивала „Пирин фолк“. Представих се с песента „С Мирис в косите“ на Янис Фатурос, по текст Христина Димова, а беквокалите изпълняваха Вокална група – Петрич. Песента се прие много радушно от публиката. И спечелих втора награда на публиката. А все пак тя е най-важното, точното и голямо жури. По нейната реакция можеш да разбереш, дали си се справил добре. Или трудът ти е отишъл на вятъра. Все пак създаваме песните точно заради публиката, а не заради нас самите. За нас, творците, остава единствено удовлетворението, от това, че трудът ти се е харесал. И е намерил своята аудитория.

Да очакват ли българските почитатели на Дарус Деспот още изненади?

Защо, не… Безброй пъти съм казвал, че много обичам страната ви. И пак ще го повторя: Аз много обичам България! Имам много приятели тук. Така че времето ще покаже… Винаги съм готов за нови предизвикателства и изненади.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close