Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

„Дари кръв, спаси живот” за седми път в Самоков на 24 октомври

Aнна Манова

Седмата подред кръводарителска акция в града ще се проведе на 24 октомври /сряда/ от 9:30 – 13:00 в Туристическия център в Самоков.  Организатори на благородната инициатива, която започва да се превръща в добра практика в Самоков, са Сдружение „Сили имам да се боря” в лицето на двете сестри Анита и Елица Симитчиеви, подкрепени от Националния център по трансфузионна хематология и Община Самоков. Кръводарителската акция се провежда през месеците април и октомври и се радва средно на по около тридесет доброволци.

Основният призив от страна на организаторите е – „Дари кръв… спаси живот”. Като е важно да се подчертае значението на даряването на кръв като изключително хуманен жест, който не струва нищо, но е в състояние да спаси човешки живот. Освен това е полезно за самия дарител. Редовното даряване на кръв изгражда механизъм в организма за бързо възстановяване, затова и кръводарителите са по – бързо и лесно възстановяващи се при евентуално възникнали състояния на голяма кръвозагуба, отколкото хора, които не даряват кръв. Това, което споделят организаторите е, че интересът към кампанията в Самоков нараства. И се надяват все повече хора да имат желание и възможност да даряват кръв и по този начин да подаряват надежда на хора в нужда.

В  кръводарителската кампания могат да участват здрави лица между 18-65 години, за които този акт няма да е животозастрашаващ, а кръвта е безопасна за болните, които се нуждаят от нея. Кръводаряването не бива да се извършва на гладно, а доброволецът трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал.  Друго важно условие е в рамките поне на едно денонощие да не са приемани медикаменти. Не се допускат наскоро оперирани лица, хора с нови татуировки, такива със сърдечно-съдови заболявания, инфекции, бъбречни и чернодробни проблеми. До кръводаряване не се допускат хора, които страдат от заразни заболявания или са били в близък контакт с такива лица.

Всеки, който смята, че отговаря на условията за кръводаряване и има желание да бъде доброволец може да го направи на 24 октомври в Туристическия център /намиращ се на паркинга на Община Самоков/.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close