Регионални

Даниела Секулова и Габриела Малинова от ПТГ „Никола Вапцаров” – участници в иновационен лагер

Под знака на самоковско участие в лицето на Даниела Секулова и Габриела Малинова от 11 в клас, специалност „Икономика и мениджмънт” ще премине предстоящата инициатива по линия на проект „Социални иновации”, подкрепен от NN и JA. В иновационния лагер можеха да се включат ученици в гимназиален етап като индивидуални участници или в сформирани екипи до трима души, предложили свое иновативно бизнес решение по зададен казус. В конкретния случай той беше свързан с финансовата грамотност.

Темата е особено актуална напоследък, защото хората все повече осъзнават необходимостта от нея. Въпреки житейската мъдрост „Не харчи повече пари, отколкото имаш”, немалко българи не успяват да се вместят в бюджета си. В подкрепа на това твърдение са предоставени и конкретни данни по отношение на хората в работоспособна възраст и учащите. Например само от 34% от представителите на първата група са подготвени да платят непредвидена сметка от 1 000 лв. Голяма част от тях нямат никаква заделена сума за спешни случаи. Около 1/3 от хората имат спестовна сметка, но само 4% от разходите на домакинствата са предвидени за спестявания. Само 23% от сънародниците ни спестяват за пенсиониране. По сходен начин стоят нещата при учащите. 20% от тях определят кредита като доход, а 47% смятат, че няма разлика между дебитна и кредитна карта. Между учащите се наблюдават значителни различия – част от тях имат добра финансова грамотност, но при по-големия дял ученици тя е незадоволителна. Най-слабо учениците се представят във връзка с печеленето на пари, а най-добре – с планирането. При всичко това получаването на джобни всеки ден не им дава възможност да изградят практически умения за управление на личните финанси. От кандидатите за участие в иновационния лагер се изискваше да предложат подход за една от двете таргет групи, чрез който да се ограничат описаните негативни последици от ниската финансова грамотност като проявят своята иновативност, социална насоченост и изобретателност  Благодарение на множество участия в инициативите и работа с JA, ние сме повече от убедени, че увереността да използваш паричните си средства по правилен начин и да мислиш като предприемач е една от многото съставки в рецептата за успех” – споделят Дани и Габи и дават своето решение на казуса. То е свързано със създаване  на ученически семинари и събирания, където да има различни етапи на обучение, а  между  тях  “пауза-рестарт” – креативни  активности на принципа “тийм –билдинг ” и “коучинг ”  с акцент върху реални ситуации.Това цели намиране на баланс  между образователното и забавлението. По време на тези семинари ще бъде показвани на участниците кратки клипове, комбиниращи атрактивни ефекти, достъпни примери, съвети от изявени личности, както и жива връзка, чрез “Виртуална класна стая” Това прави целия процес изключително достъпен и лесно приложим” – споделят младите и амбициозни дами.

Общо осем отбора от ПТГ „Никола Вапцаров” се включиха в предварителния етап на предизвикателството като се класира един, представен от Даниела Секулова и Габриела Малинова. Техни ръководители са преподавателите Цветелина Николова и Биляна Стамова. Дългогодишно и ползотворно е сътрудничеството между икономическите специалности в самоковското училище и „Джуниър Ачийвмънт”. Плодовете му дават резултат, а Даниела и Габриела са едно от красноречивите доказателства за това. Те ще мерят сили заедно с общо 80 ученици от страната по време на събитието, което ще се проведе на 17 и 18.03.2017 г. в JA Startup Hambar, София Тех Парк. Отборите ще работят с ментори от NN България, които чрез дискусии и съвети ще помогнат на младежите да достигнат до най-добрата социално-предприемаческа идея. Ще присъства и жури, пред което всеки отбор ще презентира своето бизнес решение на зададения казус, след което ще бъдат избрани и наградени трите най-добри отбора. Не се съмняваме, че Даниела и Габриела ще се представят достойно в съревнованието и затвърдят традициите на училището, което представляват в областта на икономиката, мениджмънта, бизнеса, иновациите и работата с младите хора.

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close