Самоков

Данаила Колева гостува на Младежкия дом и разказа за любовта си към иконите

Анна Манова

Първият гост от новия сезон на клуб „Събеседник по желание” към Младежки дом Самоков беше Данаила Колева. Срещата се проведе на 28 септември, в пълна залата с ученици. Гости на срещата бяха децата от ЦНСТ, ученици от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Пред водещата Миролюба Ташова и пред аудиторията Колева сподели за интереса си към изографисването на икони. За повечето ученици това беше ново амплоа, в което виждат своята учителка по английски език. На специално подготвена мултимедия присъстващите имаха възможността да видят нагледно творческия път на създаването на една икона. Колева старателно обясни в детайли как се случва целият процес. „Пътят на иконата ме вълнува”, сподели тя.

От години Данаила Колева е  запленена от спецификата на изработването на една икона и целия вътрешен мир, който я съпътства при изографисването й. Още като дете в нея се е породил един порив, който я водел основно към духовното. Без това да бъде осъзнато на тази крехка детска възраст. Но е задвижвано от родовата кръв и таланта, наследени от своите предци. Нищо не е случайно и се оказва, че причината „да я сърбят ръцете”, както се изрази тя, е родовата връзка с художника и иконограф Велян Огнев, чието име се свързва с Банско. И това, като обяснение на нейния интерес точно към тази специфична дейност, се случва години по-късно. Лутайки се между прагматичното – като добър математик да продължи с математика или да последва пътя на духовното, Данаила Колева се вслушва в тихия, но прекомерно искрен глас на сърцето. Така тя завършва богословие в СУ „Климент Охридски”, като наред с това изографисва икони. Голяма част от тях успява бързо да продаде и по този начин да улесни малко студентския си живот. След това има възможността близо 10 години да преподава богословие в най-голямото самоковско училище ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, а в момента е преподавател отново там по английски език и класна на 6-ти клас.

За това, че изборът макар и труден е правилен става ясно от големия набор изографисани до този момент от нея икони, както и безкрайната обич и всеотдайност с която говори за дейността си. Така за около 26 години успява да изработи над 600 икони. С голямо удоволствие продължава и днес да твори, като обича да се вглъбява в житието на светеца, да изрича молитви на ум и да се пренася в друг духовен свят. Точно тогава ръката тръгва по своя път и сътворява следващата икона.

Учениците с внимание слушаха разказа на своята учителка, който беше като лична изповед пред тях. А те реагираха на чутото с аплодисменти.

На финала на срещата и както повелява традицията, гостът пише по няколко изречения в книгата на клуб „Събеседник по желание”. „Бъдете здрави и благословени. Нека Бог ви направлява в делата ви. Трогнахте ме, просълзихте ме. Обичам ви!”, написа Данаила Колева.

В края на програмата момичетата от групата по зумба танци на Яна Василева изпълниха няколко модерни хореографии. Братята Пламен и Дани също се бяха подготвили с две песни. Мария – Анджела Красимирова от групата Darling dance към Младежкия дом показа атрактивно съчетание между аеробика и модерни танци. Младежите от ЦНСТ изпълниха бийтбокс. Уредникът на Дома Латинка Щъркелова благодари на Данаила Колева за гостуването  като и поднесе символичен подарък на сцената.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close