Общество

Гората е живот!

Самоков 365

„Гората е живот“ е мотото, под което ще премине Седмицата на гората през 2017-а. По традиция  събитието се отбелязва в първата седмица на април като тази година обхваща периода 3-9 април.  В рамките на неговото провеждане различни активности по места запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея. На местно ниво в Самоков специално внимание ще бъде отделено на едно от емблематичните места – парк „Ридо”, където през съботния ден се засаждаха фиданки по инициатива на Общината и Общинското лесничейство.

От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело на Христо Ангелов. Запазеният знак бе отличен в рамките на конкурс, проведен преди година.
В различните събития, част от Седмицата на гората ще се включат структурите на шестте държавни горски предприятия, Изпълнителна агенция по горите, както и природните паркове.
Седмицата на гората се чества от 1925 година, когато се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица. След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да стартира в първата седмица на април.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close