ОбществоРегионални

Главният прокурор Иван Гешев и директорът на ОДМВР-София отчетоха резултатите от полицейската акция в Самоков

Анелия Балабанова

Самоков осъмна под полицейска блокада. Поводът беше проведена акция, насочена срещу битовата престъпност. Тя продължи в рамките на целия ден под ръководството на Районна прокуратура – Самоков и Софийска окръжна прокуратура с участието на служители от ОДМВР-София, РУ-Самоков и Дирекция „Жандармерия”. Главният прокурор Иван Гешев и ст.комисар Николай Спасов – директор на ОДМВР-София област обявиха междинните резултати в рамките на операцията. Обвинител номер едно на страната ги определи като сериозни.

До 16 часа са проверени 961 лица, в това число 37 от криминалния контингент и 610 МПС. Съставени са 43 акта по Закона за движение по пътищата и 89 фиша. 20 души са задържани за различни престъпления. Образувани са три досъдебни производства – две от тях за притежание на наркотични вещества и едно за проява на жестокост спрямо животни. Задържано е лице, което е умъртвило две кучета. „Продължаваме, докато битовата престъпност не бъде сведена до нормални граници, каквито очакват българските граждани. Разчитаме на местната власт да ни подкрепи” – коментира главният прокурор. Той посочи като пример телефонните измами, при които намалението е драстично – 53% за девет месеца. „Дали този процент ще бъде постигнат в битовата престъпност като цяло, предстои да видим. Работата продължава в името на това да бъде осигурено спокойствието на българските граждани. Очаква се намаление по отношение броя на кражбите и грабежите” – коментира още Иван Гешев.

В рамките на посещението и операцията в Самоков главният прокурор и главният секретар на МВР Ивайло Иванов проведоха работна среща, на която присъстваха директора на ОДМВР-София – ст.комисар Николай Спасов, директора на РУ-Самоков – Васил Попов, окръжния прокурор на София Наталия Николова, районния прокурор на Самоков Ваня Панева, зам.-кметът Сия Шехтанова, секретарят Ангелина Вангелова и председателят на ОбС-Мая Христева.

На срещата бе отчетено доброто взаимодействие между полицията, прокуратурата и местната власт, постигнатите положителни резултати по отношение изграденото видео наблюдение, противодействието на кражбите на ток, на незаконния добив на дървесина, както и опазването на добрия обществен ред на територията на цялата община, включително и в курорта Боровец.Главният прокурор акцентира върху добрата комуникация с изпълнителната власт по места като условие за постигане на ефективност в борбата с битовата престъпност, като посочи, че спазването на закона е приоритет и политика на държавата, в частност на прокуратурата. Акции като тази в Самоков имаше още в Пазарджик и Враца.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close