ОбществоРегионални

В центъра на Самоков вече има паметник на опълченците

Анелия Балабанова

В централната градска част на Самоков вече може да се види паметникът на опълченците. Трябваше да се избира между два варианта – предложение на гражданската инициатива в лицето на Бойчо Стамболийски и този на Общината като крайно решение. След разгорещени  дискусии, включително в залата на Общинския съвет, беше предпочетена сборна компилация от двете предложения. Тя е дело на скулптора Марин Марков и екип от архитектурно бюро „Кали 99”  с водещ проектант арх. Станислав Константинов. Конструктор на мемориала, представляващ кръгла скулптура на опълченец с развято знаме и лице, обърнато на изток е Г. Колчаков. Фигурата е разположена свободно стояща пред седем броя метални пана с височина 1.80 м., укрепени с профили от неръждаема стомана, върху които са изписани имената на опълченците – граждани на Самоков в Освободителната война от 1878 г.

Той е разгледан и одобрен на заседание на Експертен съвет към Община Самоков, председателстван от гл. арх. Надежда Клинчева – Колева. В него са включени още инж. Евелина Перфанова, арх. Ваня Серафимова, Пепа Георгиева – гл.експерт „Култура” в Общината, Веселин Хаджиангелов – директор на ГИМ-Самоков и Ани Йовева – дизайнер. Мнението на Експертния съвет е, че представеният проект за мемориал се вписва хармонично в околната среда, която е благоустроена и осигурява възможности за пълноценен социален и културен живот на населението. Специалистите обобщават, че в проекция формата на паметника е разчупена и динамична, а обемно-пространственото му решение е съобразено с човешкия мащаб и няма да доминира върху околното пространство. Заплатената сума е малко над 57 хиляди лева.

В проекция формата на паметника е разчупена и динамична, а обемно-пространственото му решение е съобразено с човешкия мащаб и няма да доминира върху околното пространство. Предено е статуята на опълченеца да се осветява от прожектор, монтиран на съществуващ осветителен стълб, а в настилката да се вградят осветителни LED прожектори за ефектно нощно осветление на паната с надписите. „Композицията на скулптора Марин Марков е изпълнена майсторски и ще се превърне в един от символите на града” – коментира скулпторът проф. Георги Чапкънов – Чап като независим специалист. В своето становище той не пропуска да отбележи, че фигурата с размери малко по-големи от човешки ръст, е вдъхновена от известната картина на Ярослав Вешин „Самарското знаме” и се вписва удачно в композицията от седемте метални плочи с изписаните имена на опълченци. Пространството пред металните платна е допълнено с настилка, осигуряваща свободния достъп на гражданите.

Проектът е разгледан на заседание на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства /СЕСИИ/, назначен със заповед на министъра на културата, състояло се на 14.08.2018 г. Има положително становище от Министерството на културата и Министерството на отбраната. Монументът беше положен на определеното място – пространството над Козела в посока ДНА в края на миналата седмица.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close