Самоков

В село Драгушиново бедствието отмина, останаха изровени улици

Анна Манова

Датата 3 юли 2017 г. със сигурност ще се помни дълго време, особено от живеещите в Самоков и общината. Паниката и бедствието, които изживяха редица семейства в следствие на излизането от коритото на иначе „кротката” река Боклуджа ще продължи още известно време.

Водата от река Боклуджа преля в късния следобед и се спусна от двете страни на ул. „България”. Цялата тази природна стихия и огромното количество вода се отправиха към 7-и квартал и село Драгушиново.

Днес в село Драгушиново беше спокойно. Ужасът е преминал. Следите обаче остават. Още в началото на пътя Самоков – Драгушиново се виждат големите изровени парчета асфалт, които са сякаш изрязани нарочно. Но всъщност водната стихия ги е направила. Срещнахме се с кмета на селото Георги Хаджийски, който сподели, че положението в селото е било трагично, но овладяно благодарение на общите усилия на хората. Първите сигнали са постъпили към 15:00 часа. Най-страшно е било между 16:30 – 17:00 часа, когато голяма част от шахтите са се превърнали в гейзери.

„Положението беше много тежко, по улиците имаше около метър вода. Цялата вода от Самоков се стичаше към селото. Имаше сигнал, че не могат да преминават колите от Самоков за Драгушиново – беше се получило едно огромно езеро точно на Гръчки дол. Наводнени са гаражи, кошари, селскостопански постройки, етажи. Беше страшно. Река Искър беше  стигнала почти до моста и имахме сериозни опасения да не бъде отново разрушен. Това можеше да се случи и с намиращия се на около 500 м. газопровод. Водите от сметището се стичаше към Драгушиново. Боклуците плуваха по повърхността. За щастие нещата се подредиха. До 23:00 часа в селото имаше представители на пожарната от София и Самоков. С тяхна помощ бяха отводнени мазетата на ония хора, които не можеха да се справят сами. Благодарение на самоорганизацията на хората положението беше овладяно”, обясни за „Самоков 365” той.

За щастие сериозно пострадали хора няма. Има изровени улични платна, намиращи се на центъра на селото, едното от които е било асфалтирано миналата година. Кметът Хаджийски подчерта, че разчита на коректно отношение от страна на Общината, особено по отношение на изровените в следствие на пороя и наводнение улици.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close