Общество

В село Белчин отбелязаха Петковден с фолклорна програма и конкурс за носия

Анна Манова

Петковден е един от най-тачените празници в село Белчин. Обичайно на този ден – 14 октомври,  се отслужва празнична литургия в обновената църква „Св. Петка” в селото. Днес тя е част от Цари Мали град. Тази година обаче освен традиционния курбан за здраве имаше и подготвена програма. Организаторите от фондация „Възраждане на Белчин” и кметството в село Белчин се постараха да изненадат жителите и гостите на празника с богата фолклорна програма и включен към нея конкурс за носия.

Празникът започна с тържествена литургия в църквата „Св. Петка”. А в 11:00 беше дадено началото на фолклорната програма. В нея участие взеха КНХТ „Мойто либе”,  с художествен ръководител Анета Вълканова, МФГ „Огражденска четворка”, Женска певческа група за автентичен фолклор, с ръководител Менка Гирова, ТС „Белчинче”, с ръководител Галя Будинова и ДПС „Белчинче”, с ръководител Даниела Георгиева. Водещ на програмата беше Анета Вълканова. Ръководителите на съставите представиха старо белчинско хоро, а желаещи да го разучат не липсваха. Топлият есенен ден позволи повече хора да се насладят на празника. Виеха се кръшни хора, а във въздуха се носеше аромат на вкусен курбан и скара. За приготвянето на 600 литра курбан се бяха постарали двамата майстори Георги Арангелов и Николай Айдаров. Той беше раздаден за здраве.

Втората част от програмата беше още по-интересна. Тя включваше конкурс за народна носия. В журито бяха директорът на Исторически музей Самоков Веселин Хаджиангелов, председателят на Фондация „Възраждане на Белчин” Симеон Пешов и водещата на програмата и ръководител на КНХТ “Мойто либе” Анета Вълканова. Симеон Пешов се беше облякъл в автентична белчинска носия. От своя страна Анета Вълканова беше избрала красива тракийска носия със специални скарпини /танцови обувки/. Тя смени шест носии и разходи присъстващите в шест фолклорни области. Другият водещ на конкурсната програма беше Анна Пешова, която беше избрала македонска носия. Много интересен конкурс, в който бяха представени множество разнообразни носии, всяка от които имаше собствена история и специфика. Всеки разказа за произхода на облеклото си и от къде се е сдобил с дрехата.

Показана беше и традиционната шопска носия – сая. Това е женска шопска носия разпространена в кюстендилко, радомирско и пернишко. Включваща в себе си бяла (екрю) и памучна риза с дантела с нагръдник, сукман (бяла сая), престилка и пояс. Саята може да бъде и в черен цвят. С такива носии се представиха Галина Будинова и Любомира Вукова. За  най – интересните имаше награди.

Първата награда отиде при най-малката участничка – Мария Иванова, която показа шопска носия. Освен това детето има и музикален талант, беше донесло гъдулката си. При появата му в носия и с инструмента в ръце публиката не можа да въздържи бурните си аплодисменти. Второто място отиде при Любомира Вукова, която също беше избрала шопска носия. Третото място взе Виолета Становева, която представи северозападна носия от 1920 година. Соня Арванитидис взе четвъртото място с трънска носия от 1935 година. Петото място беше за една шопска мъжка белодрешка от регион Драгоман, представена от Маринела Петрова. Специалната награда беше връчена на Мария Машова и нейния син Петър, които показаха каракачанска булченска носия и мъжка каракачанска носия. Мария сподели пред присъстващите историята на впечатляващата носия, която е била на прабаба на нейния съпруг и се отличава с тежки накити. Тя тежи над 20 кг., а за изработката й са необходими няколко месеца.

Празникът продължи с кръшни хора и добро настроение.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close