Общество

В Световната седмица на парите с мисъл за утрешния ден

Анелия Балабанова

От 27-ми март до 2-ри април отбелязваме Световната седмица на парите. Мотото, под което преминава инициативата тази година е: „Учи. Спестявай. Печели. Учи, защото образованието на децата и младежите за техните социални и икономически права и отговорности е ключово за създаването на поколение от знаещи и можещи хора, които могат да вземат разумни решения за своето бъдеще. Спестявай, тъй като е важно децата и младежите да започнат да създават навици за разумно спестяване от най-ранна възраст, за да изградят ключови умения за управление на финансите през целия си живот. И печели в потвърждение на факта, че изграждането на практически житейски умения и обучението по предприемачество помага на децата и младежите в избора и подготовката за бъдещата им кариера и намирането на работа или създаването на собствен бизнес.

За първи път ПТГ „Никола Вапцаров” също се включи активно в инициативите по повод Световната седмица на парите. Момичетата и момчетата, обучаващи се в икономическите паралелки на училището трябваше да дадат своето решение на сложния казус как да се научим да бъдем финансово грамотни. Целта е чрез забавни и интерактивни дейности младежите да развият и надградят знанията си за спестяванията, семейния бюджет, планирането на приходите и разходите.  Жури в състав Надка Златева – управител на ЦКБ, Лора Савова – представител на банка ДСК, Йорданка Чилингирова от Сосиете Женерал Експрес банк и Делян Василев  – журналист оценяваха предложенията на екипите, участници в иновационния лагер. Общо 13 отбора се включиха в надпреварата. Родиха се доста иновативни идеи, които един ден могат да се реализират на практика. Например собствен бизнес с цветя, влогърство, клуб за празнуване на рождени дни и др. Задачата на журито беше доста сложна, но на база точкуване на всеки един от посочените компоненти определиха победителите. На трето място беше класирана идеята за финансова работилница в училищата. На второ тази за кът, в който да се провеждат детски рождени дни и на първо място – приложение, с което винаги да сте наясно с наличните средства, с които разполагате, за да ги изразходвате по най-рационален начин.

За пореден път пролича ползата от провеждането на иновационни лагери, по време на които участниците имат възможност да развихрят въображението си. Такъв се провежда и в Седмицата на предприемачеството през месец ноември. По този начин се раждат и отглеждат бъдещите успешни мениджъри и собственици на фирми. Със сигурност не всички ще станат такива, но основните знания в тази насока ще превърнат днешните ученици във финансово грамотни млади хора през утрешния ден. В центъра на събитията отново попаднаха преподавателите Биляна Стамова и Цветелина Николова, които са с основна заслуга за провеждането на иновационните лагери и успешното сътрудничество с JA Bulgaria. Инициативите са винаги подкрепени и от директора на ПТГ „Никола Вапцаров” – Георги Велев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close