Общество

В Самоков се състоя среща на тема: „Паник атаките през погледа на холистичната психотерапия”

Анна Манова

13900440_10207360802279370_1199995112_nВ Самоков се проведе среща на тема: „Паник атаките през погледа на холистичната психотерапия”. За първи път градът ни е домакин на подобен тип събитие, което се състоя на 1 август в конферентната зала на хотел „Арена”, от 18:00 часа. Един от инициаторите тази среща да бъде факт точно тук е Юлияна Рангелова, която е психотерапевт, работещ под супервизията на специалиста по холистична терапия Александра Заркова. На срещата присъстваха и холистичните психотерапевти и ученици на Заркова – Мария Крекманова и Мартина Бандрова.

Изборът на темата за паник атаките не е случаен, защото те са определяни като „бичът на 21 век”. По статистически данни става ясно, че всяка втора жена и всеки трети мъж страдат от подобен тип симптом. В миналото това разстройство се е класифицирало към страховата невроза, а в съвремениите схващания  добива по-точни граници и дефиниции. Самото паническо разстройство се изразява в повтарящи се пристъпи на паника. Паниката е състояние на силна тревожност до степен на ужас, без ясна провокираща ситуация, с много 13900440_10207360802279370_1199995112_nвегетативни прояви, със страх от широки пространства, много хора или превозни средства. Холистичният психотерапевт, който беше в основата на дискусията -Александра Заркова – обясни пред присъстващите, сред който бяха нейни студенти, колеги, гости, желаещи да получат повече информация и съответно помощ, че паник атаката не е болест, тя е телесен отговор на личността. И като такава може да бъде лекуване по методиката на холистичната психотерапия, а не задължително да се прибягва до медикаменти.

„По време на паник атаките се наблюдава повишено отделяне на адреналин от надбъбречните жлези, който се изразходва за около 20 минути. Тогава симптомите заглъхват и в края на тази атака се усеща умора, треперене, което утвърждава убеждението, че нещо не е наред. Симптомите при паник атаките са най-различни като се започне от сърцебиене, прескачане на сърцето, стягане или болка в сърдечната област, горещи или студени вълни, изтръпване или мравучкане на крайниците, стомашен дискомфорт, гадене, дори повръщане, шум в ушите, треперене или люлеене, усещане за нереалност, откъснатост от околния свят. При паник атаките тези симптоми се разчитат в катастрофален аспект като в личността се поражда страх от грозяща смърт, пълна загуба на контрол или „полудяване”. В резултат на появилата се паника се наблюдават два вида поведение, а именно –  поведение на избягване или поведение търсещо сигурност”, обясни Заркова.

В разговора Александра Заркова се базираше на споделения опит на хора, които са преживели и преживяват подобен тип психически дисбаланс, в основата на който обикновено стои емоционален конфликт и силно чувство на тревожност. В такива случаи е необходимо да се допитате до холистичен специалист, който ще ви насочи не да прибягвате към хапчета, които по-скоро ще са „патерица”, а да потърсите корените на проблема.

„Терапията обяснява механизма, по който симптомът довежда до автоматичната мисъл, че ще припаднем или получим инфаркт. Тук искам да вмъкна нещо много важно – при инфаркта няма чувство на обреченост, както при паник атаките, т.е. човек може да получи инфаркт без да разбере това. Самият факт, че се страхуваме от нещо, е доказателство, че то не се случва. Чрез психотерапията се работи за зряло и адекватно изразяване на чувствата, намеренията и нуждите. След това се работи за осъзнаването, че паническата атака е начин за манипулиране на околните, за осигуряване на „вторична печалба” и оправдана зависимост”, поясни Юлияна Рангелова.

Срещата продължи повече от два часа и беше оформена на две работни групи, под ръководството на холистичните специалисти Крекманова и Бандрова. А присъстващите имаха възможността да задават въпросите си, да чуят различните гледни точки и опита на преживяното, както и да потърсят път към решаването на този симптом.

На финала холистичният психотерапевт Александра Заркова изрази своята положителна нагласа и лично удовлетворение от срещата и обеща още бъдещи дискусии на различни теми в нашия град.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close