ОбществоРегионалниСамоков

В самоковското село Доспей търкаляха питки за здраве на Благовец

„Самоков 365“

В село Доспей отбелязаха празника Благовещение. Самодейци и членове от Народно читалище „Отец Паисий – 1910“ – с. Доспей и жители от селото търкаляха питки по случай празника.

„Всяка година отбелязваме Благовещение. Още от малки учим децата на нашите празници и традиции. Те са нашето бъдеще и искаме да възпитаме в тях родолюбие“, каза секретарят на читалището Елена Ковачка.

В Самоковско още в навечерието на празника хората, най-често децата, вземат връшник (малка метална врата, с която се затиска фурната за хляб) и маша, с тях обикалят из двора и градината като се изричат -„Бегайте змии, гущери, утре е Благовец“. В днешно време в някои къщи за този ритуал се използват и различни домакински принадлежности като тенджери, тигани и дори метална лопатка. За познатия само в самоковския регион обичай припомня председателят на Народно читалище „Отец Паисий – 1910“ – с. Доспей Христина Вукова.  По думите й сутринта рано на Благовец домакинята трябва да измете и изчисти къщата и двора, а след това да запали огън, за да изгони змиите и гущерите. На Благовец не бива да се шие, защото иглата е като езика на змията. Има поверие, че и човек не бива да се реши, защото влакната на косата се извиват като змиите.

Търкалянето на питките се състоя над село Доспей в местността „Буките“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close