ОбществоРегионалниСамоков

В ПТГ „Никола Вапцаров“ разработваха казус за образование в условия на пандемия

„Самоков 365“

В ПТГ „Никола Вапцаров“ разработваха казус по актуалната в момента тема, свързана с образованието в условията на пандемия. Възпитаниците на училището участваха във втория Дигитален иновационен лагер, който се проведе в рамките на Световната седмица по предприемачество. А основната идея е да бъдат генерирани идеи по предварително зададен казус.

В рамките на пет часа 70 ученици от 9-12 клас се състезаваха да генерират идеи по темата – „Образование в пандемия“. Задачата им бе да предложат продукт или услуга, в полза на обществото. Състезаваха се онлайн седем екипа от по десет ученика. Отборите бяха в отделни стаи и работеха самостоятелно. Заданието бе като тип уебинар, който позволява да се използват всички възможни ресурси. Координатор на иновационния лагер е Биляна Стамова.

„Предизивикателство бе да накараме учениците да не са пасивни участници в процеса, а да слушат, да взимат участие, да работят с включени камери. Наистина е трудна мотивацията, но се получи“, сподели Стамова.

Жури в състав – директорът на учебното заведение Веселин Бързанов, зам. – директорът Галя Старчева, експертът от РУО София област Вергиния Йорданова и преподавателите Цветелина Николова, Даниел Василев и Ива Карагьозова има задачата да изберат кои от учениците са се справили най-добре.

Темата бе съобразена със ситуацията, в която са поставени днешните ученици, а именно да се обучават от разстояние. През онлайн обучението много от учащите заглушават своите учители и спират да научават новите си уроци. Стоят пред компютър или друго дигитално устройство и вършат нещо, което е извън учебната им среда. Идеята е да се преодолеят тези недостатъци на ученето от дистанция. Основното, както подчерта координаторът Стамова са двата образователни подхода, на които тя залага вече 12 години – учене чрез правене и преживяване.

От седемте отбора на първо място се нареди платформата FSTT (from students to teachers), която има за цел да намали спекулата с технически проблеми от страна на учениците и улесняване на учителите в извинителните бележки и документи. В отбора победител са учениците – Ели Аличкова, Георги Стоилов, Иво Мишев, Петър Христов, Розита Драганова, Трайко Малинов, Йоана Волова, Ивана Кабадийска, Кристина Пиралкова, Цветелина Богданова. Платформата е свързана с MC Teams и улеснява значително училищната администрация. Тя съдържа информация за предстоящи технически проблеми – липса на ток, интернет и др., и дава точен мониторинг на отсъствията на учениците. Тази платформа няма аналог и изисква минимални разходи, но носи огромни ползи за образователната система, вършейки сама работата на повече хора и пазеща сериозно личните данни и политики. На второ място се наредиха Study wars, a трети са Developing Pands. Трите отбора получиха сертификати и купи.

На финала координаторът Биляна Стамова чрез специално създаден дигитален инструмент – slido.com в рамките на няколко минути провери как са се почуватвали участници и наградени след Иновационния лагер. Общото мнение е, че работата в екип е мотивираща и по-приятна.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close