ОбществоРегионалниСамоков

В Драгушиново почетоха празника Св. Дух

Председателят на читалището Петър Домишляров получи „бял гълъб“  

„Самоков 365“

В село Драгушиново днес отбелязаха християнския празник Св. Дух. По традиция и спрямо християнските вярвания, празникът на Св. Дух се отбелязва ден след Петдесятница – петдесетия ден от Възкресението на Иисус Христос.

Празникът в Драгушиново се чества пред параклиса „Свети Дух”, намиращ в местността „Дабето“. Отец Петър отслужи водосвет за здраве и за освещаване на курбана, посветен на празника. Кметът Георги Хаджийски поздрави всички присъстващи и припомни, че през Средновековието се е вярвало, че Свети Дух е покровител на рударите и по тази причина е бил честван много тържествено в Драгушиново, като място, където се е произвеждало най-качественото желязо в България и на Балканите. Големият празник останал и в годините на турско робство, когато около запазения параклис „Свети Дух” се събирали хора от самоковско, ихтиманско и софийско, за да го почетат.

Параклисът бе възобновен през 2019, по идея на кмета на Драгушиново и с помощта на църковното настоятелство при храм „Теодор Тирон”, читалищното настоятелство при НЧ „Михаил Дашин” и жители на селото. По традиция на този ден се връчва статуетка „Бял гълъб” на жител на Драгушиново за заслугите му към обществения и културния живот на Драгушиново. Тази година статуетката, символ на Свти Дух, получи председателят на НЧ „Михаил Дашин” Петър Домишляров.

Гости на празника бяха кметът Владимир Георгиев, общински съветници от Самоков и Елин Пелин, дарители.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close