ОбществоРегионалниСамоков

В Боровец се провежда второто издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“

„Самоков 365“

Второто издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев” откриха кмета на община Самоков Владимир Георгиев, д-р Татяна Илиева, артистичен директор на фестивала, Виктор Стоянов- зам. -министър на културата и Илин Димитров, съветник на президента по култура, образование и туризъм.

„Щастлив съм, че международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев” намери своя дом тук и се утвърждава като традиция в богатия културен календар на община Самоков. Тук историята, която дава аристократичния облик на курорта, е преплетена с природните дадености и дава една неповторима атмосфера, с която се надявам да се заредите всички вие.” – каза в обръщението си кметът Георгиев. Той благодари на д-р Илиева за доверието и усилията за утвърждаване на форума, чрез качествена музика и световноизвестни изпълнители.

„Това, което ни предстои, е да работим за визията на България в най-добрата ѝ светлина, за това, което обединява хората и ни кара да се чувстваме горди – културата, изкуството, науката, музиката, туризмът и иновациите, каза д-р Татяна Илиева.

„Събитието показва, че България може да бъде дестинация за четири сезона, а туризъм, без култура не се получава – коментира Илин Димитров,

Зам. – министър Виктор Стоянов заяви, че Министерството на културата подкрепя за пръв път събитието, но се надява това да се случва и през следващите години и да стане една постоянна подкрепа от страна на културното ведомство. Учредената през тази година награда „Д-р Емил Илиев” също се връчва под патронажа на Министерство на културата. Първи нейни носители станаха Биг бенд „Благоевград”, който тази година чества своя 30-годишен юбилей на сцена и Жаклин Таракчи за най-млад изпълнител.

„За нас тази награда означава, че сме ценени, че ни уважават и че зачитат нашия труд“, каза диригентът на бенда Борис Янев. „Това ни вдъхновява да бъдем все по-креативни и да следваме пътя, който сме избрали – пътя на джаза, на бенда, на суинга“.

„Уверен съм, че и тази година фестивалът ще се превърне в поредица от незабравими вечери с едни от най-известните български и световни звезди на джаза в неповторимата атмосфера на Рила планина“, пише в поздравителен адрес до организаторите президента Румен Радев. – „Адмирирам разширяването на обхвата на фестивала и включване в програмата на срещи с изявени български творци, което ще надгради мащаба и авторитета на събитието. Пожелавам сцената на фестивала в Боровец да се превърне в предпочитано място на изява както на български, така и на много международни звезди на джаза“, се казва още в поздравителния адрес.

„Министерството на културата се отнася с изключителна признателност към делото на д-р Емил Илиев за развитието на българската култура и изкуство. Основаният от него международен джаз фестивал в Банско е еталон за развитието и популяризирането както на джаза в България, така и на красиви и пълни с природни и културни забележителности региони. Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, намерил своя пристан в Боровец, е естествен продължител и носител на качествата на основания от д-р Илиев фестивал“, пише в поздравителния адрес от министъра на културата Кръстю Кръстев.

В първата вечер на Второто издание на джаз форума в Боровец бе открита от Биг бенд „Благоевград” с представянето на химна на фестивала, чийто автор е композиторът Ангел Котев. След тях публиката можа да се наслади на уникалните изпълнения на Михаил Йосифов & Новините в джаза. Вечерта завърши с Манал Ел Фейтури и група VSOP, които представиха на сцената мюзикъл с песни на Уитни Хюстън от филма „Бодигард”.

На събитието присъстваха писателят Георги Господинов, генералният директор на Българското национално радио (БНР) Милен Митев, посланикът на Куба в България Мариета Хордан и др.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close