ОбществоРегионалниСамоков

В Бели Искър канят на Ден на Яворов и възстановка на сватбата му с Лора Каравелова

Анна Манова

На 23 септември /неделя/ в село Бели Искър организират ден, посветен на големия български писател Пейо Яворов и възстановка на едно паметно събитие, което се е случило в селото – венчавката му с неговата любима Лора Каравелова. Събитието ще се проведе за първи път в центъра на самоковското село. Негови организатори са ръководството на НЧ „Стойне Ангелов – 1932”, като идеята им се основава на публикация във вестник, подкрепена със снимка и кратък текст, където се споменава, че именно в Бели Искър се е провела венчавката между Яворов и Лора.

Организаторите обещават пъстра и разнообразна програма, която ще започне в 18:30 часа.  Читалището в селото е подготвило баница и вино за гостите на събитието. Предвижда се и улица на занаятите, в която се очакват да се включат местни майстори и такива от цялата страна.  МФГ „Огражденска четворка” и ансамбъл „Гайтан” ще направят възстановката на венчавката между Пейо Яворов и Лора Каравелова. От своя страна колективът на НЧ „П.К Яворов – 1867” гр. Чирпан ще участва с драматизация на „Писма” и стихове на големия български лирик. Мероприятието ще бъде заснето с дрон. Основната цел на организаторите е да се обърне поглед към делото и живота на големия писател и събитието да се превърне в традиция и да стане част от културния календар на Община Самоков.

„Каним всички с отворени обятия да споделят празника с нас и да прекарат един ден, изцяло посветен на Пейо Яворов. Ще си припомним творчеството му и неговата венчавка с любимата му Лора. Приканваме всеки гост, който има желание да дойде с „поклян”. По стара традиция така са ходили на сватба в Бели Искър – всеки е носил храна от вкъщи и я е споделял с останалите. Всеки, който желае може да облече носия”, обобщи председателят на НЧ „Стойне Ангелов” Диана Терзийска.

За всички, които имат желание да споделят празника с белоискровци ще има организиран безплатен превоз. Автобусът ще тръгне в 17:20 часа от Голямата чешма, а в 17:25 ч. от кв. „Самоково” /от широкото/.  И ще се върне от Бели Искър към Самоков в 22:30.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close