Общество

Възразяват срещу закриването на Пожарните в Пампорово и Боровец

Анелия Балабанова

Закриването на пожарните служби в Пампорово и Боровец продължава да бъде на дневен ред. Новината идва непосредствено преди началото на активния зимен туристически сезон. Кметовете на засегнатите от готвената реформа общини Чепеларе и Самоков, Славка Чакърова и Владимир Георгиев са подготвили и изпратили писмо, с което изразяват своето несъгласие. Същото е подкрепено от Мариян Беляков – изп. директор на „Пампорово” АД и Благовестка Томова – председател на „Съюз на хотелиерите и собствениците в к.к. Боровец”. „Обезпокоени сме от изнесената информация за закриване на РСПБЗН Пампорово и Боровец” – се казва в изпратеното до Валентин Радев – министър на вътрешните работи и Николина Ангелкова – министър на туризма обръщение. То е адресирано и до народните представители от двете общини в 44 НС, от които също се чака съдействие за преразглеждане на решението.

Сред изтъкнатите мотиви е това, че районите обслужвани от двете Пожарни включват почти изцяло горски територии, терените са планински, посещавани от голям брой туристи. В самите курорти функционират по няколко десетки хотели, които са обречени на значителен риск, ако в близост няма разположени оборудвани пожарни коли. За да бъдат достигнати някои от най-отдалечените от тях, особено в зимни условия ще са необходимо от минимум половин, ако не и 1 час. Особено важен и деликатен е въпросът с осигуряване на пожарната безопасност и реакцията при нужда по отношение на лифтовите съоръжения – мащабни по обем технически съоръжения – на територията на всеки един от двата курорта.

Службите в Пампорово и Боровец имат и допълнителни ангажименти, свързани с обслужването и осигуряване на пожарна безопасност в близки населени места – етнографски комплекс Широка лъка в единия случай и селата Радуил, Марица и Гуцал в другия.

„Закриването на двете секции ще обрече хиляди туристи и жители на ненужен риск, а следва да се вземе в предвид, че тези големи зимни курорти генерират значителни приходи в държавния бюджет от ДДС, данък печалба и данък сгради” – заявяват подателите като допълват своето мнение, че структурна промяна в броя, състава и районите на действие на районните служби за пожарна безопасност и защита на населението следва да бъде извършена след задълбочен анализ на дейността, тяхната натовареност и спецификите на районите, които обслужват. В заключение настояват да бъде проведено широко обществено обсъждане и изготвена оценка на въздействието на предприетите структурни промени в организацията на регионалните структури на ГД „ПБЗН“ с оглед изследване резултатите и предотвратяване на негативни последици от закриването на РСПБЗН Пампорово и РСПБЗН Боровец. А негативни последици със сигурност ще има, свързани както с ефективната превенция, така и по линия на извършваната пожарогасителна дейност. Предстои да разберем каква ще бъде развръзката и дали Пожарните в Пампорово и Боровец ще запазят статута си.

 

.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close