ОбществоРегионални

Възраждат дупнишката шевица с помощта на самоковската майсторка Ани Йовева

Самоков 365

Поредица от седенки възраждат дупнишката шевица. Първата от тях се проведе на 30-ти септември. Радващи са самоковското участие и приносът на Ани Йовева в това родолюбиво начинание. То става факт в резултат на спечеления от Исторически музей–Дупница проект към Национален фонд „Култура” – „Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица”. Целта е натрупване на знание за дупнишката шевица като украса на традиционния женски костюм– символика, цветове, бодове и популяризирането на шевицата в ежедневието и бита на дупничани като част от познанието за местната традиция.

Дупнишката шевица като характерна част от украсата на традиционния женски костюм от Дупница, изчезва в края на ХІХ век. Знанието и умението за изработването й е постепенно забравено и днес в града няма жени, които умеят да я бродират. Нещо повече, липсва спомена за нея. Във фонда на Исторически музей са съхранени няколко оригинала от ръкав, бордюр на риза и нагръдник. Те са изложени в етнографската експозиция, но това остава едно “мъртво знание”, което чрез този проект ще се възроди и популяризира сред гражданите на Дупница.

Партньор за осъществяването на проекта е гл.ас.д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика към БАН. На самоковската майсторка Ани Йовева – дизайнер на гоблени, бродерия и дантела се разчита да разгадае тънкостите и тайните на дупнишкия бод. Проектът стартира с изложбата „Светото Писание на българите” на Светлана Костова. Част от съпътстващите проекта дейности са и седенките, първата от които се състоя в неделя /30-ти септември/ под ръководството на Ани Йовева. Тя сподели, че групата е била в състав от около 20 човека, включително и от други градове – Перник, Банско,, София, Сапарева баня. Именно на тях се възлагат надеждите да възродят тайните на дупнишката шевица. От Историческия музей в Дупница в лицето на директора Анелия Геренска гласуват доверие на самоковската майсторка, за да намерят разковничето затова. Тя има опита. Създателката на гоблени и различни други ръкоделия е част от работилница „Седянка“ –  сдружение, чиято цел е да възроди традиционните умения на българските жени в подреждането на дома и изработването на облеклото. В работилницата място намират малкото жени у нас, запазили уменията да тъкат, предат, везат, плетат и шият. Умения, предавани от майка на дъщеря и от баба на внучка, които тези жени не желаят да си отидат с тях, а да ги предадат на колкото се може повече жени и така да бъдат съхранени вековните български традиции. Подобна е и целта на проекта, реализиран от Историческия музей в Дупница – „Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица”. Предстоят нови занимания с групата, както и сформирането на още една, която вероятно ще започне работа през месец ноември. Ще има периодични срещи и постоянна електронна връзка при необходимост от възникнали въпроси. Очаква се през месец май да бъде организирана заключителна изложба с готови изработки, съдържащи дупнишки шевици. „Те ще бъдат ушити по правилата с автентични бодове” – обещава Ани Йовева като допълва, че на нея също й се налага някои неща да ги учи в движение. Това също носи удовлетворение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close