ЛюбопитноОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

Във фермата на британците Тина и Кевин от Алино

Анелия Балабанова

Преди няколко години Тина и Кевин Брасингтън избират за свой дом Алино. Двамата британци идват в България през 2011 г.и полагат основите на своята малка ферма в селото. Твърдят, че тук имат всичко, за което са мечтали. Отнема им немалко време и усилия да превърнат изоставената къща с градина в кътче от рая. Със собствени сили успяват да я направят свое убежище от напрегнатото и динамично ежедневие. „Научихме се да бъдем щастливи и с малко” – обяснява Тина, която е работила и като маркетинг специалист в лондонска банка.

По професия и двамата са юристи. Отделно Тина има диплом за икономист и учител. В опит да избягат от изтощаващата динамика на английската столица, се озовават в Алино. „Тук животът е по-лесен, без стрес” – споделят те. Това, което най-много им липсва са хубавите английски музеи с безплатен вход и разбира се…традиционният черен чай. „В Алино има фирма за билков чай, но ние сме англичани. Кафето е едно и също в целия свят, но нашият черен чай е нещо специално. Купуваме го по интернет от Англия, защото е точно по нашия вкус” – разказват с усмивка нашите събеседници. Като минус отчитат също, че не могат да си поръчат доставка на китайска, индийска храна и любимата им пица. Това обаче се преживява на фона на всички останали предимства. „Ние сме британци, но обичаме живота си тук. Не смятаме, че двете неща трябва да се изключват взаимно” – споделят Кевин и Тина. Сега се опитват да бъдат близо до природата с животните и растенията, които сами отглеждат. Стриктно спазват принципите на екологичното производство, без да използват торове и пестициди. Експериментирали с различни култури, а преди две години пробвали с босилек, който се развил много добре. Направили от него песто. Храната от фермата е изключително полезна и вкусна, защото в нея няма химия, антибиотици, ГМО. Денят на двамата ентусиасти започва много рано. Още по тъмно те отиват при животните, които имат нужда от грижа и храна. „Почти всеки уикенд имаме гости – семейни познати и наши познати от Англия, Ирландия. Хора от София, които изпитват носталгия към селото също идват при нас. Много от тях харесват нашия начин на живот” – коментират новите жители на Алино. Сварваме Кевин да ремонтира един стар фургон в двора и съвсем скоро той също ще приема с отворени обятия посетителите на Cottage Farm. Къщата, в която живеят има само две стаи и невинаги може да побере гостите на фермата.

С всеки изминал ден Тина и Кевин чувстват все по-близък живота на село. Има и неща, с които трудно свикват, като бюрокрацията например. Като цяло обаче се чувстват добре в Алино и не съжаляват за избора си. „Зимата е по – трудно, защото е студено и всички си остават вкъщи. Няма хора навън и е доста скучно. През пролетта, лятото и есента хората отново излизат и става весело. Тогава идват и много деца” – продължават разказа си нашите събеседници като добавят, че в Алино има всичко, от което човек се нуждае – малък магазин, кръчма, добри съседи. Приятелите са опора в трудните моменти. Заедно празнуват и празниците – със съседите по български, а с приятелите и гостите – по английски. Със задоволство споделят, че през последните три години са дошли много млади хора от София. „На много места съществува проблемът, свързан с индустриализацията. Хората търсят работа в града и това е нормално. Алино е само на 40 км. от София, но има въздух, има планина, всичко. 40 км. от Лондон вие сте все още в Лондон” – добавят още те.

Това, за което двамата британци е да живеят близо до плаж и да разполагат с много пари. „Слънце всеки ден, хубава храна и да няма нужда да мислим за нищо” – разсъждават те. Въпреки, че в района планината е по-близо от морето, не е невъзможно да се случи. Някой ден, някога. Харесват и Самоков като думите им градът се променя с всяка изминала година.

Разговорът ни няма как да приключи без да придобие политически измерения – с темата Брекзит и предстоящите избори. Кевин е откровен като признава, че не разбира политиката в България. Когато са били в Англия се е интересувал от новини, четял е вестници, списания, но не и сега. „Има много българи във Великобритания и много англичани тук. Ако ние работим заедно всичко ще е добре. Тук сме, там сте, същото е” – заключава той. Категоричен е, че преди 29-ти март и 1-ви реална промяна няма да има. Без никакво колебание Тина и Кевин споделят, че харесват живота си тук в България и обичат страната. Възприемат това като авантюра и не е ясно колко време ще продължи тя. „Млади сме и все още доста неща ни предстоят” – убедени са те.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close