Самоков

Втори национален младежки пленер по дървопластика в Самоков

Анелия Балабанова

15

Уникални дървопластики ще красят Самоков. Градът ни е домакин на 2-рия национален младежки пленер, който се провежда в периода 13-20.09.2016 г. Организатор на инициативата е Фондация „Малък зограф” и се осъществява със съдействието на Община Самоков. Идеята е да се подпомогнат младите хора в България, които се занимават с изкуство. „В днешно време е много трудно един творец да започне пътя си. А всяка нова изработка води до усъвършенстване и трупане на опит, коментира Пенка Боянова – президент на Фондация „Малък зограф”.

18

Тазгодишните участници в пленера са Боян Султанов, Петко Недялков, Калоян Георгиев, Светлин Демирев и творческият ръководител Боян Боянов. Всички с академично образование, но все още търсещи себе си. Авторите са подбрани чрез тяхното портфолио и снимки на техни работи, които са изпратени предварително. В рамките на една седмица те имат възможност да материализират идеите, вижданията си в уникални произведения, които с течение на времето могат да се окажат безценни. Инвестиция в бъдещето, която със сигурност си заслужава. А най-радващото е, че изработките ще останат да красят града ни. Боян Султанов и Петко Недялков са родом от Трявна. Светлин Демирев идва от Стара Загора, за да покаже какво може, а Калоян Георгиев от Силистра. Въпреки крехката си възраст и четиримата имат зад гърба си участия в различни престижни форуми – изложби, симпозиуми и пленери в страната. Изработките от дърво са все нещо нетипично за Самоков, въпреки големия интерес към тях на други места. „Определено вашият  град ми допада като атмосфера. С Пепа и Боян сме една кръвна група. Прекарваме добре времето си и успяваме да съчетаем полезното с приятното. Пленери като този ни обогатяват заради опита, който се трупа и контактите” – сподели Боян Султанов. Предимствата на комуникацията по време на работния процес изтъкнаха и останалите негови колеги.

Шум на резачки и напиращи творчески пориви, за които единственото ограничение е формата на дървото, в което трябва да се поберат. Това ще видите ако отидете на място в Школа „Захарий Зограф”, за да се докоснете до работата на младите творци, участници в пленера. Не по-малко трудоемко от изработката е и монтирането. Готовите фигури се поставят върху специални постаменти, за да не се създават условия за гниене. Важна е и консервацията на дървото, която се прави предварително и оцветяването. Често обаче всички тези неща се пренебрегват и пропускат. На по-късен етап към четиримата младежи се присъедини и самоковският майстор на дървени фигури Крум Георгиев. Едно от главните действащи лица, спомогнали пленерът да стане факт беше скулпторът Иван Иванов.

Официалното закриване, на което ще могат да се видят готовите творби е планирано за 19.09.2016 г. от 18 часа.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close