Общество

„Всеобща диктовка” в Самоков

 

MarinaНа 16 април хиляди хора от целия свят за пети път ще вземат участие в международната акция за проверка на грамотността на тези, които говорят или изучават руски език. Акцията се нарича „Тотальный диктант” /”Всеобща диктовка”/

Как върви подготовка на акцията през 2016 година споделя ръководителката на проекта Олга Ребковец: „Ние планираме „Всеобщата диктовка” да обхване целия свят. Тази година нашата цел е повече от 500 населени места и 100000 души по целия свят. Вече са подали заявки за участие повече от 100 чуждестранни площадки от 52 страни. Проектът не е политическа, а гражданска инициатива, изцяло реализираща се от доброволци.”

Научно-методическата работа на проекта се ръководи от филолозите от Новосибирския държавен университет, който също така се явява родина на “Всеобщата диктовка”.

„Всеобща диктовка” съществува от 2004 година и представлява интелектуална езикова игра, в която едновременно взимат участие хиляди говорещи и пишещи на руски език хора от цял свят. Участниците се събират в училищата, университетите, библиотеките, кафенета и пишат ръкописно текст. В чужбина диктовката се провежда от 2012 година. Миналата година взеха участие 65000 души от различни държави.

Най-северното населено място, в което се писа диктовката през 2014 година стана селището Диксон на Таймир в Русия, а най-южното – антарктическата станция „Восток”. Най-западната площадка се разположи в Сан-Хосе /Калифорния, САЩ/, а най-източната – в Оуклънд /Нова Зеландия/. Също така към акцията на диктовката се присъедини и членът на екипажа на Международната космическа станция, космонавтът Олег Артемиев, пишейки текста на диктовката в космоса.

„Всеобща диктовка” – това е ежегодна образователна акция под формата на доброволна диктовка за всички желаещи. Същността е в това, че хората едновременно идват на площадката и пишат на ръка текст, който им диктува преподавател-филолог. Целта на акцията е да даде възможност на всеки човек да провери знанието си по руски език и да пробуди интерес към повишаване на грамотността. Идеята за доброволна диктовка за всички желаещи се роди в Новосибирск в студентския клуб на хуманитарния факултет на Новосибирския държавен университет в началото на 2000-те години. За 13 години от съществуването си „Всеобща диктовка” се е превърнала в мащабно международно събитие. Организатор на акцията е фондът за поддръжка на езиковата култура на гражданите.

В Самоков диктовката ще се пише на 16 април /събота/ в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” в 15 часа. Заповядайте всички желаещи и обичащи руски език! Телефон за контакт: 0098 51 71 58

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close