Слайд категория

Всеки пушач може да откаже цигарите!

cigariИнтервю с терапевта Румяна Костадинова

– Кога човек става зависим от цигарите?

– Зависимостта към цигарите всъщност е зависимост към никотина в тях. Човек става зависим още след първите няколко цигари. Зависимостта има два компонента – физически – 5% и психически – 95%. Главната причина за зависимостта е убеждението на пушачите, че цигарите им носят удоволствие или подкрепа, така че всички пушачи са зависими през целия си живот като пушачи, независимо колко цигари на ден изпушват – 5 или 50.

– Съществува ли т. нар. абстиненция, ако човек се опита да откаже цигарите?

– Абстиненцията е съвкупността от неприятни симптоми, които човек изпитва, когато тялото му изхвърля отровата – в случая с пушенето, това е никотинът, плюс другите над 4000 отровни вещества, съдържащи се в тютюневия дим. Абстиненцията от никотина е толкова слаба, че пушачите дори не могат да я опишат, а казват просто: „Пуши ми се”. Няма физически болки, само усещане за празнота в стомаха, неспокойствие, желание да правиш нещо с ръцете. Цялото страдание на пушачите идва от психическата им нагласа – от вярата им, че отказвайки цигарите, се лишават от инструмент за удоволствие или за концентрация, отпускане, успокоение и т.н.

– Има ли нещо общо пристрастеността към цигарите с пристрастеността към алкохола и наркотиците?

– Цигарите са „вратата” към другите зависимости – те са първото забранено нещо, което опитваме, защото са широко достъпни и относително евтини, а и абсолютно неглижирани от обществото ни. Всички зависимости имат един основен корен и той е убеждението на човека, че е недостатъчен такъв, какъвто е. Усещането за недостатъчност е психически феномен, който се заражда още в детството и се усложнява в процеса на израстване. За щастие, с него можем да се справим с малко помощ или просто, ако се приемем такива, каквито сме.

– До каква степен вредят на организма цигарите?

– Цигарите убиват всеки втори пушач! Статистиката отдвна е доказала, че 50% от пушачите умират от болести, причинени от цигарите. Подробните вреди от пушенето са широко известни. Всичко, което пушенето ни причинява, е ужасно, но най-ужасни са опустошителните последствия върху нервната система: цигарите прогресивно я разрушават! Жалко е, че медицината неглижира точно тези вреди, като не говори за тях! Пушачите живеят цял живот раздразнителни, неспокойни, напрегнати и тревожни, постепенно губят чувствителността на ръцете си, усещането си за вкус и аромат, зрението им се влошава, нарушава се способността им за концентрация, изчезва усещането за контрол над усещанията и емоциите, което води до потиснатост и депресия, до страхови и панически състояния и т.н.

– Какви видове лечение съществуват за отказване от цигарите и успешни ли са те?

– Отказването от цигарите отдавна се е превърнало в мултимилиардна индустрия. Днес войната за парите на пушачите се води между тютюневите и фармацевтичните компании, които напоследък се обединяват в консорциуми. Фармацевтичната индустрия инвестира десетки милиарди долари всяка година за реклама на продукти, съдържащи никотин, които да заместят цигарите, т. нар. НЗТ – никотин-заместваща терапия: лепенки, дъвки, спрейове и т.н. Още през 2000-ата година обаче независимо изследване на Виенския медицински университет доказа, че едва 6-8% от пушачите успяват да откажат цигарите чрез НЗТ за повече от 3 месеца.

Друга тенденция е пушачите да се лекуват с психоактивни лекарства, като антидепресантите. Те са скъпи, с много неприятни странични действия и често водят до пристрастяване, без да помогнат за преодоляване на зависимостта. Едно от най-модерните лекарства от този вид беше забранено в Мексико и още няколко страни от Южна Америка и Европа, заради увеличени случаи на опити за самоубийство сред използвалите го.

Ефективен начин за трайно отказване от цигарите е терапията по метода на Алън Кар.

Прибягват ли хората до лекарска помощ за отказване от цигарите?

– Според мен, хората търсят помощ от лекарите си за отказване на цигарите, но рядко получават адекватно отношение. Дори добронамерените и загрижени медици просто не знаят какво да им препоръчат. А за съжаление и пушещите лекари са поне половината от съсловието.

– Опасни ли са електронните цигари и могат ли да заместят тютюна?

– Електронните цигари са опасни точно толкова, колкото всеки източник на отрова. Главният проблем на пушача е никотинът, а чрез електронната цигара той непрекъснато приема дози никотин. След известно време почти всички пушачи захвърлят електронните и се връщат към обикновените цигари. Много пушат едновременно и двата вида, като така системно се „предозират”.

– Съществува твърдение, че няма бивш пушач. Вярно ли е?

– Не е вярно, че няма бивш пушач. Всеки пушач може да откаже цигарите завинаги, без никога да изпита дори най-малкото желание да запали! Всеки, който е осъзнал, че за него от пушенето няма абсолютно никаква полза, че спирайки да пуши, се освобождава от може би най-гадния си проблем, става бивш пушач веднага, щом загаси последната си цигара. И остава бивш пушач, докато е жив. Такъв човек гледа на другите пушачи не със завист, а със съжаление – както гледа на наркоманите и алкохолиците.

– Вреди ли тютюневият дим на пасивните пушачи?

– Тютюневият дим е точно толкова вреден за пасивните пушачи, колкото и за активните, ако живеят или работят заедно! Няма изключения от това правило и за съжаление, от това страдат най-много децата, които просто нямат избор и живеят с пушещите си родители. Парадоксално е как един родител е готов да даде живота си за своето дете, а същевременно с пушенето си го застрашава с рак, емфизем, астма и т.н.

– С какво се подобрява животът на пушач, отказал се от цигарите?

– Да откажеш цигарите е може би най-хубавото нещо, което един пушач може да направи не само за себе си, но и за всички хора около него. Аз ще споделя личния си опит като бивш пушач със „стаж” от 18 години: подобрено самочувствие, прилив на енергия, по-добър сън, по-добра концентрация, по-добро общуване, по-добър сексуален живот, повече свободно време, по-висока професионална ефективност, не на последно място повече пари, край на страха от болестите и вината, която изпитваш към близките си – особено към децата и родителите… С една дума СВОБОДА. Свободата, с която сме се родили, свободата да разполагаш със себе си, да управляваш себе си, да бъдеш който си!

Предвиждате ли скоро терапия по метода на Алън Кар в Самоков?

– Да. На 23 март от 10:00 часа в Младежкия дом в гр. Самоков, ще се проведе първата група за отказване на цигарите по Метода на Алън Кар. Всеки който иска да се запише може да го направи на телефон 0888 90 70 50 или на сайта: www.nepushaveche.com

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close