Култура

Владимир Кабрански представи книга си „Старецът и песента” и показа изложба със свои снимки

Анна Манова

Новият литературен сезон започна обещаващо. В рамките на около месец самоковци, които ценят писаното слово, имаха възможност да станат част от представянето на две книги на местни автори. Тези две произведения с адрес Самоков обогатиха фонда на съвременната българска литература, не само на местно, но и на национално ниво. Първата беше сборникът с къси разкази „Вятър за глухарчета” на Зинаида Хаджимитова, а втората е романът на Владимир Кабрански „Старецът и песента”.

За втората книга ми е думата. Премиерата и се състоя на 17 октомври /вторник/ в освеженото пространство на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”. Близки и познати на автора се събраха, за да споделят с него момента, да чуят разказ за пътя на историята, за това как тя се ражда в съзнанието на писателя, как узрява, какви метаморфози претърпява. Защото литературата има такава функция – да разказва живота. Или както подчерта друг самоковски писател Христо Христов – появяват се творби, които имат способността да обясняват живота и да отразява човешките съдби. Това е четвърта книга на Кабрански, след появата на „Страната на фантазиите”, „Разказани приказки и приказни разкази” и романа „Кланица”. От любител на късата форма авторът предизвиква себе си и позволява на историите му да „пораснат” и да се доразвият. Така се появяват двата му романа.

Главният библиотекар Албена Ихтиманска постави началото на литературната вечер като поздрави аудиторията и сподели собствените си впечатления от досега си до съвсем „топлия” роман на Кабрански. С творчеството му е запозната благодарение на интернет  пространството и публикациите, които той прави в блога си „Нямам идея” и социалната мрежа. Тя му пожела много читатели и даде думата на филолога и литературен анализатор Христо Христов.

„Напоследък ми прави впечатление, че се раждат много добри творби и става все по-трудно да се говори за литература. Започнаха да се появяват произведения, които да обясняват живота. Преди известно време силно се впечатлих от романа на Зинаида Хаджимитова „Дъщерите на огъня”, сега съм приятно изненадан от друг роман, отново на самоковски автор – „Старецът и песента”. Откривам в Кабрански един много талантлив човек, ето защо появата на този роман е закономерна. Това е поредното добро творение, един изключителен роман”, каза Христов. Той очерта главните моменти в книгата, символиката на имената, значението на топонимите, различните препратки към фолклорни елементи и тълкувания. И препоръча на всички горещо да се запознаят лично с романа и историята разказана вътре от първо лице.

„Това наистина е един модерен роман. Най-силното ми впечатление е, че не е битов роман. Той носи в себе си своята философия, която се изразява чрез борбата на доброто и злото. И победата на доброто. Всъщност това е песента в романа. Главният герой се съпротивлява със системата и има изход пред себе си. Той предава щафетата на своя син, има друго поколение, има приемственост”, каза литературният критик и режисьор Любомир Малинов.

Авторът Владимир Кабрански беше лаконичен в обяснението за появата на книгата „Старецът и песента”, като сподели, че романът е претърпял няколко корекции във времето, пренаписал е моменти, но е запазил същността и водещата идея. И понеже в книгата се говори за малко градче, за курорт, за язовир, нямаше как да не уточни дали това малко населено място не е именно неговият роден край.

„Мястото на действието е днес. Да, това не е грешка. Защото можеш да избягаш от мястото, на което се намираш, но не и от времето, в което живееш. Всичко, което правим днес е врата към бъдещето”, каза Кабрански. Той поясни, че при него писането е спонтанен акт и загатна, че подготвя още една книга. Освен това Кабрански разкри и още един негов талант – любителската фотография, запечатала различни моменти от животинския свят и необхватната красота на природата. В коридора на библиотеката той беше подредил свои кадри, на моменти, които са го впечаталили по един или друг начин. Сред тях имаше снимки на пеперуди, видри, сърнички. И както самият той спомена- това е едно богатство, което не е ясно колко дълго ще се запази.

На финала на срещата Албена Ихтиманска пожела на Кабрански успех на новия му роман „Старецът и песента” както и това голяма част от книгите му да са прокъсани от четене. Това е най-добрият сигнал, че те са интересни за читателите. Обещаха си нови срещи със следващите му произведения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close