ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Високи нива на замърсен въздух са отчетени тази сутрин в Самоков

Анна Манова

Високи нива на замърсен въздух са отчетени тази сутрин в Самоков. За това алармира Пламен Цветанов, който сам си е направи труда да извърши измервания чрез домашната си станция за улавяне на фини прахови частици.

По думите му от 21 януари /вторник/ към 21:00 часа драстично се е вдигнало нивото на замърсяване на въздуха, който дишат самоковци.  Предишните дни то е било под границата, което е 50 микрограма на кубичен метър. Най-високи стойности са отчетени днес сутринта, между 8-10 часа. Вероятната причина е студеното време, когато усилено се палят печки на дърва и въглища.

“Oсновният проблем на българите, е че сме енергийно бедни. Ако има решение, то се корени или в по-високите доходи или в по-евтините енергоизточници. Никой няма да гори боклуци, ако има възможност да се отоплява на газ, пелети или ток”, казва Пламен.

Прахът е основен атмосферен замърсител. Вредният му здравен ефект зависи главно от размера и химичния състав на праховите частици и от абсорбираните на повърхността им други химични съединения. Промишлеността, транспортът, енергетиката и битовото отопление са основни замърсители и източници на прах. През отоплителния сезон за по-голямото замърсяване допринасят изгарянето на твърди и течни горива в бита. Причина за това са ниските комини и специфичните метеорологични условия през зимния сезон, при които се намалява възможността за разсейване на атмосферните замърсители.

Вече е възможно в домашни условия всеки сам да си конструира станция за улавяне на фините прахови частици и да следи нивата им за собственото си населено място, както е направил Пламен Цветанов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close