Спорт

Виктория Гончева записа пето място от Европейското състезание в Сестола

Анна Манова

Самоковската байкърка Виктория Гончева взе участие на Европейското състезание в Сестола, Италия. То се проведе от 25-28 май в байк парк Címone. Там тя успя да пребори силната конкуренция и да се класира на пето място. От този състезателен сезон Вики е част от клуб „Гравити байк”, с председател Росен Ковачев и те заедно са си поставили амбициозни задачи, като енергията и усилията им са насочени главно към почетните стълбички на всяко състезание.

„До последно не се знаеше дали ще ни позволят да се състезаваме поради липса на точки за световната ранглиста. Мотивирани се справихме с препятствията и така на следващия ден отидохме на “Track walk”, оглед на трасето. То беше много стръмно. Аз не успях да сляза пеша и дори паднах няколко пъти. Все пак вече усещах адреналина в кръвта и нямах търпение за тренировките на следващия ден. Винаги има разлика между трасето когато го слизаш пеша и с колело, разбира се! На мен пеша въобще не ми хареса, но с колелото се забавлявах страшно много. Да, беше ми малко трудно на някои места, но това беше, защото завоите бяха спънати, а колелото ми дълго. Това беше само в горната част, стартовата и финалната секция бяха много скоростни и трябваше добра аеродинамика и хубави гуми за повече инерция – неща, които аз нямах. Тук е моментът да благодаря на момчетата от отбора, че не ме оставиха дори за миг, че ме подкрепяха и мотивираха през цялото време”, разказва за трасето от първо лице Виктория.

На квалификациите тя успява да се класира 5-та, което я отвежда на финалите. Виктория Гончева вече познава трасето и тръгва с хъс. „На квалификацията не дадох всичко от себе си, за да оставя аванс и да видя дали има смисъл да рискувам за финалното спускане. През изминалите дни бях запомнила трасето идеално, чувствах се добре да го карам и бях изготвила стратегия точно как да действам. Въпреки всичко реших да рискувам, именно за такива състезания се готвя от доста време. Така или иначе нямаше какво да губя, тръгнах нахъсана от стартовата вратичка и имах перфектен рън по техничните участъци. Но на равното, както казах, трябваха гуми и точно те ме предадоха. Предната гума се хлъзна на влизане в завоя и аз паднах. Отново завърших на пето място. Доволна съм от това, което направих, въпреки, че не си тръгнах с медал”, споделя самоковската байкърка.

Тя, заедно с отбора вече са направили равносметка на състезанието, на допуснатите пропуски и това, как всъщност Виктория не е далече от другите карачки от Европа. Сега се готвят за Европейското в Шладминг, Австрия, както и за втория кръг от балканските серии по спускане в Осогово, Кюстендил, което е трети кръг от българските серии.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close