Политика

Велизар Енчев: „Демокрацията е множество, а не член 1-ви”

enchevАнелия Балабанова

Само преди броени седмици на бял свят се появи най-новата рожба на родната демокрация – движение „Българска пролет”. Негов основоположник е независимият депутат Велизар Енчев, който трансформира разочарованието си от Патриотичния фронт в нова политическа формация. При представянето на местната структура, която е една от първите в страната, народният избраник начерта и някои от основните приоритети. По думите му е важно да гледаме в една посока и това да ни обединява. Спорно е обаче доколко успяваме. Велизар Енчев сподели накратко вижданията си относно партийните субсидии и задължителното гласуване, като приведе някои примери. В Италия сумата за получен глас се равнява на 5 лева, в Германия е един, а България цели 11. Задължителният характер на вота би налял допълнително пари в партийните каси, което е в ущърб на гражданите. „Българска пролет” често е оприличавана на гръцката „Сириза”, заради сходни и в някаква степен радикални възгледи. В присъствието на събралите се в Младежкия дом хора Енчев постави разграничителна линия и поясни, че за тях не е важна лявата и дясна ориентация, а националните ценности и идеи. Отживелица ли е патриотизмът – може да направите своите изводи от интервюто с Велизар Енчев.

Какъв е поводът за срещата и посещението Ви в Самоков ?

Това е среща с гражданите на Самоков. Аз съм народен представител от 26 МИР и правим редовни срещи с избирателите не само в София област, но и в цялата страна. Това е мое задължение като народен представител. В същото време използвам повода, за да представя идеите новото политическо движение „Българска пролет”.

Предвиждате ли то да има структура тук?

Не само че предвиждаме, но вече има и председател – Зинаида Хаджимитова.

Имате ли амбиции за участие на предстоящите местни избори?

Да, и точно заради това съм тук. Ще участваме на местните избори в Самоков и София област изцяло. Иска ми се да чуя мнението на гражданите относно това каква трябва да бъде предизборната кампания.  Програмата максимум, която сме си поставили, е съветническа група в самоковския парламент, а минимум – да имаме поне един съветник.

Какви биха били амбициите ви с тези съветници?

В ръцете си държа писмо от граждани на Самоков, в което много добре е описана ситуацията – циганизация, олигархизация, подкрепена със съответните примери – съсипана икономика, изсечени гори, циганска престъпност, „Рилски  лен” – едно от водещите предприятия в Самоков вече е ликвидирано, както много други. С две думи казано, в Самоков наблюдаваме това, което е и в цялата страна – депопулация, деиндустриализация и десоциализация. Това са процеси, характерни за държава от третия свят, но не и за членка на ЕС.
Не се ли чувствате на моменти в позицията „и сам воинът е воин”?

Последното проучване на „Екзакта” – социологическа агенция близка до управляващите, ни дава лично на мен 15% обществено доверие. Това означава, че имам подкрепата на разочарованите, недоволните и измамените от партиите в парламента и ще се постарая по всякакъв начин да я оправдая.

Вие самият готов ли сте да поемете на плещите си едно такова доверие, дадено в аванс, което по някакъв начин трябва да бъде оправдано?

Мисля, че съм готов, но дали съм достатъчно подготвен ще покаже времето. По-важно е да спечелим първата битка – общинските избори. Целта на тези избори е да се утвърдим като политическа сила и на второ място да дадем решителен отпор на досега управлявалата партия ГЕРБ. Не трябва да позволим тя да разпределя през следващия период от четири години европейските субсидии, които са над 6 млрд. евро.

Звучи добре, но-малките партии като вашата не раздробяват ли вота на гражданите. Свидетели сме на „Български демократичен център” и на още няколко такива примери?

В крайна сметка това е демокрацията – да раздробява вота на гражданите, за да се гласува за повече субекти, а не само за един или два. Демокрацията е множество, а не член 1-ви.

Самостоятелно или в коалиция бихте действали?

Това са общински избори, а не парламентарни. Генерално погледнато ще се явим самостоятелно, но по места са възможни коалиции с партии от българската опозиция. Това ще става изключително по предложение на местните структури с консенсус.

Кои партии припознавате като ваши бъдещи партньори?

Като наши партньори на местно ниво мога да припозная „ Атака” и БСП с десетките резерви, които имам към тези партии и техните ръководства. Сътрудничеството ни с тях може да стане при много определени условия и обстоятелства и най-вече приемане на нашата програма и стиковане.

Предвиждате ли други такива срещи, включително и в градове от областта?

Да. Вече бяхме в Севлиево, Ловеч. Това са градове извън моя избирателен район, но там бях поканен на срещи с избиратели. Досега сме посетили четири селища в София област. Продължаваме с Пирдоп, Ботевград и Правец.

Каква кампания очаквате. Само няколко месеца ни делят, а на места тя вече е стартирала?

Кампания, която е генерална репетиция за извънредните парламентарни избори, ако има такива, и президентските в края на следващата година. При всички случаи ще се различава доста от последната кампания за парламентарните избори, тъй като става въпрос за местни проблеми, а не за национални. Трябва обаче да се знае, че по същество местните проблеми са и национални, тъй като се припокриват по области и региони. Казвам това със съжаление.

На какви хора ще гласувате доверие за включване в листите – граждани, експерти, специалисти или…?  

На първо място граждани и на второ експерти. Основното изискване към даден кандидат за общински съветник не професионализмът, макар че е доста важен, нито пък богатата биография, която е също от значение. На преден план поставям почтеността и честността.

Ще следите ли отблизо работата на евентуалните бъдещи съветници?

По-скоро бихме оказвали подкрепа на това, което вършат. Новото в нашето движение, записано и в програмата е, че листите ще се водят от лидерите по места на организацията, а не спуснат човек от София. Ако има човек от София, той ще бъде на второ и трето място. Това го правим, за да стимулираме активността на гражданите и да дадем пример за подражание на останалите партии. Не може София да определя листите за парламентарните избори. Хората по места трябва да ги определят и те да са водачите с две изключения – София и София област ще бъде ръководството. Ние ще се явим на най-тежките места, какъвто е районът на София град.

Навсякъде ли ще имате ваши представители за местните избори?

Това би било твърде амбициозно. Във всички областни градове със сигурност. За останалите селища зависи от инициативата на хората. Ето във Варна  се създаде първата организация извън София и е оглавена от Игнат Раденков, втората е в Севлиево и третата в Самоков.

Ще имате ли офис в Самоков?

Ние сме партия, която няма да иска финансиране включително от  малкия, средния, едрия бизнес. Финансираме се изключително от членски внос и ще отворим страница във фейсбук за дарения – 100 лева за български граждани и 100 евро за граждани на България извън Европейския съюз и всеки разход ще отчитаме публично. Тъй като ние сме партия в интернет, рожба на фейсбук. Всеки разход ще се отчита там – от първата до последната стотинка с цел да не зависим от бизнеса, който и какъвто да е той.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close