Интервю

Васил Зашкев: ”Призивът ми е да се работи за развитието на планинските региони”

Анна Манова

Срещаме се с общинския съветник Васил Зашкев, след поредните парламентарни избори, за да анализираме събитията. Самият той беше кандидат за народен представител от 44 НС от редиците на Радан Кънев и политическата платформа около ДСБ. По време на изборите основният лайтмотив във водената от Зашкев кампания беше развитието на туризма в региона като най-основен парекселанс. Партията, чийто представител беше той,  не успя да надскочи 4- процентната бариера, което автоматично я извади извън сградата на „Съединението прави силата”. Но идеите и амбициите остават. Самоковецът Зашкев продължава да защитава политическите си убеждения и да бъде опозиционно настроен в местния парламент.

Срещаме се след изборите. Вече е ясно, че правителство ще има и на кои партии ще се крепи коалиционното споразумение. Каква е Вашата лична равносметка за случилото се?

На тези избори победи статуквото. Макар че Нинова не прие поста на председател на Народното събрание, топлата връзка между БСП и ГЕРБ си пролича много ясно на срещата, която се е състояла в офиса на Гергов, между Гергов – Дончев – Цацаров. Вижда се, че и главният прокурор играе една, меко казано, незавидна роля в политическите отношения, което не е негова функция. И въпросът за промени в съдебната система и най-вече в прокуратурата става все по-належащ и става ясно и за слепите, че без тези промени нищо добро в страната не може да се случи.

Това, което споменавате се случва в страната. А Самоков след избори 2017 има двама представители в парламента от двете водещи политически сили  – ГЕРБ и БСП – Валентин Милушев и Радослав Стойчев. Какво е Вашето мнение по темата?

Направи ми впечатление, че новоизбраният народен представител Валентин Милушев, съвсем приятелски ще му кажа, мисли че ще работи в пътното управление, като иска да оправя пътища. Все пак парламентът е законодателен орган и там е важно да се приемат нормативни актове, които да определят нормите за развитие в определена сфера. Тук искам да подскажа на народните представители от Самоков – Милушев и Стойчев, като вторият би трябвало да има повече опит, но за съжаление от неговите изказвания това не пролича, че е много важно за нашия планински регион да работят съвместно за един законопроект, с който планинските региони да се ползват с преференции. Едно е да направиш кафене в Петрич или в някоя по-топла част от България, друго е тук. По-суровият климат и респективно по-големите разходи влияят на общия социален статус на малката община.

Тогава вече ще се съглася с желанието на  Милушев да се работи по посока на пътищата, защото в по-студени места много по-бързо се амортизират, отколкото в някой по-топъл регион. С един законопроект може да е задължена държавата да поддържа пътищата в един толеранс от 5 години, отколкото от 10, да кажем.  Всичко може да стане не чрез лобиране, а чрез ясни правила.

И понеже става дума за туризъм, на скоро имаше приемна в Самоков на г-жа Николина Ангелкова – бивш министър на туризма. На наше питане тя отговори, че гарантира, че ще работи в посока на развитието на малките населени места  и планинските региони. Това не е ли основна функция точно на министрите?

И като говорихте с нея какво разбрахте? Аз Ви задавам, този въпрос. Това са общи работи. Каза ли какво конкретно ще направи? В трето правителство на ГЕРБ говорят за малките региони, но практически нищо не са направили. Аз не вярвам. С общи фрази нищо не може да се получи. Песимист съм в това отношение.

А ако трябва да навлезем все пак в някаква конкретика, какво стъпка по стъпка трябва да се случва, за да кажем, че се работи и има успех по отношение на развитието на туризма на местна почва?

Аз ще посоча една стъпка конкретно за Самоков. Преди време в единственото демократично синьо управление, тогавашния ОбС, доминиран от десницата и единствения кмет, който има десницата успя да наложи в Боровец да има местни хора. Разбира се след това се случиха много неща, не толкова в положителна насока. Самоков може да развива културно-исторически туризъм в по-голяма степен. Ние видяхме парадокса при отчета  на последната сесия на ОбС на общинските фирми, когато един исторически обект не с такова значение като възрожденски Самоков, който е родното място на Паисий, на Фотинов, на Карастоянов, на огромната зографска школа. В един момент се получава, че Историческият музей в Самоков, заедно с цялото културно наследство и паметници на културата, е донесъл 20 хил.лв приход. Това е парадокс и показва как не трябва да се ръководи туризъм в Общината. Дори ако искате ремонтите, който се извършват около Байракли джамия не са съобразени архитектурно. Затова многократно вече и в във вашата медия говоря за липсата на анализ и управленско виждане да се развива общината например след 20 години. За съжаление в момента от управляващите се работи на парче.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close