Политика

Валентин Милушев: “Хората ще вземат правилните решения и няма да се подведат по мръсните номера”

v milushevАнна Манова

Валентин Милушев е един от изявените общински съветници с мнение по много от въпросите, касаещи цялостната визия и развитието на града. Той имаше доста питания и коментари по въпроси и теми, свързани с курорта Боровец, общинското лесничейство и инфраструктурата на входно – изходните артерии на града. Вече два мандата е общински съветник и едно от утвърдените лица от местната структура на ПП ГЕРБ. Като човек, свързан пряко със спорта продължава да се интересува от състоянието на местните клубове и най-вече на запазената марка от близкото минало – мотокросът. По тази тема той взе отношения на проведената среща във връзка със стратегията за развитие на туризма в Община Самоков. Какво се случи и какво остана недовършено през последните 4 години от мандата, какви са очакванията за новия изборен сезон, ще има ли нови лица или само добре познатите стари, един разговор с Валентин Милушев.

Какво свършихте през изтичащия вече мандат и за какво не остана време?

Смятам, че е необходимо да се търси повече от хората, които са пряко зависими от развитието на община Самоков, визирам и себе си. Наложително е като общински съветници да даваме мнения и предложения, питания, да контролираме работата на общинска администрация, да проверяваме дали се изпълняват взетите решения. През този 4-годишен период отсъстваха големите проекти, от които oбщина Самоков се нуждае. Криза е не само в България, а и в цяла Европа. Но мисля, че на местно ниво общинска администрация с поставянето на задължителните данъци и такси пусна една брошура, където има визуално какво е направено. Това е с изключителното съдействие на всички общински съветници, независимо от коя партия са, тук ги разглеждам като хора, които са пряко загрижени общината да се развива в положителна насока. Дали са много или малко направените неща самите граждани ще преценят.

Имахте ли отправени питания към кмета и общинска администрация и по каква тема?

Лично аз имах доста питания. Едно от главните, което считам за лична заслуга, е свързано със смяната на директора на Общинско лесничейство. Бях отправил две или три питания през ОбС и така беше назначена прокурорска проверка по мой сигнал. Това е може би една от основните теми, по които аз съм работил през този период. После бях в комисията за избор на новия началник, където пак имаше малки недоразумения. Както всички самоковци знаем – това е болна тема. Живеем в чудесен град и трябва да правим всичко възможно да го опазваме.

Промени ли се градът и как бихте определили личния си принос?

Аз съм общински съветник в последните два общински съвета. Мога да кажа, че в периода на кризата съм общински съветник. Според мен за повечето самоковци е видимо, че има промяна, визията се променя и то в добра насока. Бяха изградени кръгови движения. Второто кръгово е по моя инициатива, защото това кръстовище, което свързваше Енергото, ВиК, долния мост и болницата беше много объркано. Променя се в добра посока цялостната визия на града. Това са и първите впечатления на гостите. Довършено е и осветлението, което беше започнато преди 10-15 години, това също е добър знак, че тука живеят нормални хора. Направиха се градинки, спортни площадки, велоалеи. Трябва да се създават условия за бизнеса и той да открива работни места.

Кои от взетите решения оценявате като най-важни и съществени? И защо?

Едно от важните решения според мен е да се пусне хотелът “Боровец Гардънс” в Боровец дори на изплащане, да не се съсипва. От една страна е добре, за да не се разрушава и отделно да не се плащат консумативи. Това само връщаше назад нещата и най-много след 5-10 години щеше да се окаже, че нямаме хотел. Другото важно за мен, което вече споменах е, смяната на директора на Общинското лесничейство. Не казвам, че сега нещата са цветущи, но поне сега се осъществява по-голям контрол спрямо това кой влиза в гората, как излиза. Важно е при наличието на проблем участието на хората, много често по техни сигнали ние, като общински съветници отправяме питане чрез ОбС.

Каква кампания очаквате наесен и ще се появят ли нови играчи на политическия хоризонт?

То е като клише, кампанията се очаква да бъде най-трудна от досегашните избори. Самоков има шансове за много добро развитие и може би всеки би искал да вземе участие със своите знания и компетентности. Старите играчи, които са на терена ще положат достатъчно усилия, за да може да затвърдят позициите си. Отнася се до всички. Очаквам, както на всяка кампания, да има и удари под кръста. Специално за нас ще вървим в насока да посочваме грешките, да показваме как според нас би станало по-добре, без да оплюваме нашите опоненти. Колкото е по-активно гражданското общество, толкова то е по-навътре в нещата с информация и в начините на управление. Затова смятам, че точно те ще вземат правилните решения и няма да се подведат по мръсните номера. За нови играчи е трудно да се каже, всички са добре познати стари. Хората очакват да бъдат лъгани. Ние сме една община, в която се познаваме почти всички и това според мен е по-скоро приоритет. Всеки по някакъв начин ще се опита да оцелее. Много хора минават от една партия в друга, което аз не го одобрявам. Нагаждане. Хората гласуват за теб, защото държиш на някакви принципи. И когато тези принципи бъдат нарушени, минаваш в страни, защото може твоите решения да не са правилни и изчакваш. Но като цяло това нещо не го харесвам и смятам, че тези хора бързо ще отпаднат поради тази причина, че сме малък град и се познаваме.

Ще бъдете ли отново част от листа?

Аз съм представител на политическа партия, има предложения, номиниран съм за участие в листа. Но дали ще бъда включен е решение на Изпълнителната комисия в София.

Каква е визията Ви за бъдещето на Самоков? В каква посока трябва да се насочи усилията си следващото общинско ръководство?

Първото важно нещо според мен е да се продължи да се работи в посока за добрата визия на Самоков. Направата на Цари мали град в Белчин е един добър пример, посещават го много туристи. Ако се направят повече такива места, а възможности не липсват, общината ще потръгне. В Самоков ще се открият нови работни места, ще потръгне като цяло общината, ще се говори повече за града. Нека има повече спортни и културни мероприятия. И друго нещо, което е от значение, но не зависи от ОбС е комуникацията на град Самоков с другите общини. Само погледнете какви са ни пътищата. Пътят към Костенец – в отвратително състояние, пътят за Ихтиман малко по-отвратителен, пътят за София – опасен, а този за Дупница изобщо го няма. Трябва да се търси съдействие от институциите, от които зависи работата в тази насока.

Какви са финансовите измерения на положения труд от страна на общинските съветници?

През първите три години като общински съветник мисля че сумата, която взимахме беше около 125 лв. на месец. Последната година парите бяха вдигнати на 320 лв. Но при положение, че работя на морето лятото имам една комисия тук и една сесия, на мен тези пари не ми стигат. Не се оплаквам, но искам да кажа, че такива са възможностите на Общината. Не искам хората да си мислят, че общинските съветници взимат много пари

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close