Общество

Валентина Якорудска: Когато човек е талантлив търси начини да покаже таланта си

Анна Манова

walq3Искам да ви срещна с една млада и талантлива дама. Нейното име е Валентина Якорудска. Ако ви звучи познато, не е случайно. Тя от онези млади хора, които не се спират и непрекъснато са ангажирали делника си с разнообразни дейности и активности. Като всяка една от тях допълва останалите. Тя от Варна, но с нея се срещнахме в Самоков. Поводът беше отминалия преди месец „Street Art Fest”. Като Валентина беше част от работилницата за handmade неща, а групата от желаещи да се включат в нея непрекъснато нарастваше. Интересното около нея е, че се занимава сериозно с хип-хоп танци като част от „Lions crew”, а групата взе участие в шоуто „България търси талант” и смая журито и публиката с атрактивността си. Освен това Якорудска е дизайнер със собствена линия и се грижи за стайлинга на групата.

За впечатленията и от града, за съчетанието между дизайна и танца, един разговор с Валентина Якорудска.

Здравей, Валентина. Позволявам си да се обръщам на ти към теб, първо защото си млада и второ, защото се познаваме вече. Срещнахме се на Street Аrt Fest Самоков.  Разкажи малко повече за себе си.walq2

Казвам се Валентина Якорудска завършила съм Техникум по облекло в гр. Варна, след което следвах отново със специалност “Моден дизайн” във Варненски свободен университет “Черноризец храбър”. Сега в момента разработвам моя собствена линия бутикови дрехи, като искам да допълня, че всичко си правя аз от кройките, декорирането, шиенето и маркетинга. Друго интересно за мен е, че вече над 10 години се занимавам с хип-хоп танци и съм един от хореографите в  танцова група “Lions crew” както и стилист на групата.

Ти беше едно от действащите лица на отминалия преди месец Street Аrt Fest в Самоков. Твоята роля беше в качеството на ментор на работилница за ръчно направени неща. Разкажи как дойде тази покана?

walq4Поканата да съм ментор на работилница за ръчно направни неща дойде от главния организатор на фестивала Георги Николов – Гопето. Много съм щастлива, че участвах в този проект, защото той вдъхновява, обединява и показва на младежите една по нестандарна страна на изкуството. Най- впечетляващото обаче е да видиш искрата, любопитството в очите им. Тук е моментът да благодаря и поздравя всички младежи, които участваха и да им кажа, че ми липсват и бих искала пак да творим заедно.

За първи път ли идваш в Самоков и какви са общите ти впечатления? Знам, че с този град те свързва и нещо по-специално.

В Самоков не съм за първи път. Впечетленията ми са много приятни. Градчето е малко, китно и уютно, но като цяло хората ме впечетляват някак са спокойни, не бързат както в големия град, което ме очарова. Мисля си, че е хубаво да се случват повече разнообразни, културни мироприятия и фестивали за младежи в града. Другото, което ме свързва с град Самоков … е лично.

Какво успяхте да изработите с участниците в твоята работилница и имаше ли интерес към нея? Покриха ли се очакванията ти?

В моята работилница за целия период взеха участие към 30 младежи,  с които успяхме да сътворим доста красотички. Рисувахме морски камъни, правихме картички, бижута, пазарски чанти, детски играчки и декорирахме с рисунки тениски със специални текстилни бои. Децата с голям интерес изпълняваха всяка задача, която им бях поставила. В повечето от тях видях потенциал, упоритост и  талант, което ме вдъхновява да продължавам да го правя за тях.

Последният ден от феста завърши с открити работилници и концерт. Като ти взе участие и в двете. Беше довела твоята танцова група „Lions crew”, познати вече от участието си в „България търси талант”. Какво е да бъдеш на голямата и на по-малката сцена?

Усещането да си на сцена е неуписуемо, вълнуващо всеки път независимо дали си на голяма или малка сцена. По същото време, в което беше “Стрийт арт феста” течеше и предаването “България търси талант”, в което “Lions crew” взехме участие. Това не ни е първото участие в предаването преди две години пак участвахме.

Друго интересно около групата е танцовите спектакли, които представяме на над 1000 души във Фестивален и конгресен център Варна, безброй уъркшопи, шоу програми в дискотеки и клипове на музикални артисти, както български така и международни.

Знам, че си дизайнер и предлагаш своя линия дрехи и бижута. Лесно ли е walq6това в условията на страната ни? Какви са твоите лични наблюдения? И как един млад човек може да си проправи ниша за собствен бизнес?

Името на моята модна линия е “Valentina Yakoruska”. От много малка следвам тази линия в живота ми – дизайнерството. Обичам
да творя и това е моят walq8двигател, за да се развивам независимо от условията и обстоятелствата. Без значение къде се намираш, за да стигнеш до върха имаш да извървиш един път, който не е лесен. Мисля че когато един човек е талантлив, той намира начин да покаже таланта си.

Кое е твоето аз – танците или дизайнът?

Моето аз е дизайнът, но танците много ми помагат и се допълват.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close