ОбществоРегионални

Ваксинацията – лично право и споделена отговорност

Анелия Балабанова

Специалисти от РЗИ-София област посетиха МБАЛ-Самоков по повод европейската имунизационна седмица. Тя се провежда повече от 10 години в края на месец април. „С тази среща искахме да обърнем внимание на обществеността и по-специално на родителите за ползата от имунизациите. Те са много важни и задължителни със Закона за здравето и Наредба от Министерството на здравеопазването.

Съгласно цитираните нормативни актове се носи наказателна отговорност от родителите, които не водят децата си на имунизации без основателна причина” – разказа д-р Б. Кайракова – директор на дирекция „Надзор на заразните болести” . Общопрактикуващи лекари от самоковската болница се събраха, за да почерпят информация от първо лице относно имунизационния календар и актуалните неща около него. „Задължителните ваксинации трябва да се превърнат в рутинен и непрекъснат процес, защото само тогава ползата от тях е не само за отделния индивид, предпазен от опасно заразно заболяване, а и за цялото общество, категорични са специалистите.

Европейската седмица на имунизациите, която през 2018 г. протича под мотото „Ваксинацията като лично право и споделена отговорност” има за цел да насочи вниманието на обществото за осъзнаване важността на имунизацията. Също така да помогне за попълването на пропуските при ваксиниране, както и да поддържа обществения интерес към имунизациите. Тежки заболявания като дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит  /детски паралич/ не се срещат днес благодарение на ваксините. Следването на Националния имунизационен календар е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие срещу тези заболявания. Обществото не бива да забравя, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на мащабно прилаганата имунопрофилактика през последните 50 и повече години. Всяко снижаване в имунизационния обхват води неминуемо до възникването  на заболявания.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close