Обща категорияРегионалниСамоков

Българските ИТ милионери масово купуват имоти в Самоковско

Илкомир Пиперков

Самоковската котловина, или “долината” както галено я наричат богатите български ИТ предприемачи, е новият магнит за имоти. Разположена в полите на планините Витоша, Верила, Плана и Рила . В близост до два големи града (София и Самоков) , минаваща река, наличие на минерални извори и мек климат я превръщат в идеално място за хора, страхуващи се от апокалиптични събития.

„Милиардерите от силициевата долина обичат да си купуват тропически острови и хеликоптери. В България мащабите са доста по-малки и нямаме излаз до океан, но изглежда и тук и там страховете от бъдещето са еднакви” – споделя Божидар Божков от LogGuardian. „През 2015 купих вила в село „Белчински бани“ и съм я превърнал в своеобразен бункер. Наблизо имам достъп до минерална вода – т.е. не завися от метереологични условия. Също подготвен автомобил SUV в гаража си, зареден с провизии и медикаменти. За мен това не е голям разход и съм подготвен за всякакви ситуации”

Социален колапс, апокалипсис и подобни събития явно тормозят съня на българските програмисти-милионери. И съответно търсят безопасно място в близост до София, където пък се върти бизнесът им. Села като Белчин , Алино , Ковачевци , Ярлово са особено привлекателни за тях.

„Събитие на Каринтън е нещо което се случва приблизитено на 100-150 години. Последното е било през 1859-та. Това е особено силна слънчева буря която е оставила света тогава без телеграфи. Сто години по-късно сме тотално зависими от телекомуникациите и това би унищожило човешката цивилизация. Рискове като пълномащабна война, очевидно – епидемии, тежък икономически срив и т.н. са напълно вероятни. Който иска да оцелее трябва да е подготвен” – допълва Коста Йорданчев от FLOPS MEDIA.

Местните хора се радват на засиления интерес, брокерите на недвижими имоти усещат потенциалните печалби и също се намесват в имотният бизнес там.

„Това е едно от малкото места в България, където брокерите са готови да вложат свои пари и да купят имот с идеята, че лесно ще могат да го продадат бързо по-скъпо” – казва Диана Димитрева от BoreInvest. – „Появяват се и специални изисквания за помещения, където могат да се съхраняват неогнестрени оръжия от типа на арбалети, както и каси, където може да се държи злато”

Ясно е, че имотната треска придобива особени краски в „долината”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close