България

България се превръща в рай за евтина работна ръка

Илиян Чалгънов

Според синдикатите у нас има социален дъмпинг и ниска цена на труда, която не съответства на производителността.

Синдикатите твърдят, че в редица дейности българинът получава по-малко, отколкото заслужава като изработено от него и дават пример с индустрията, пише bTV.

Производителността у нас е 2 пъти по-малка от тази в Германия, а заплащането – 10 пъти по-ниско. Средната заплата в дейността “Добив на нефт и природен газ” например е 510 евро. В Румъния –  1804 евро. В “Преработващата промишленост” средно у нас плащат 442 евро, в Германия – 4006, а в Чехия – 1078 евро.

Именно в преработващата промишленост са заети 140 000 души, които са нископлатени, т.е. със средна заплата под 75 на сто от средната за страната, или около 500-600 лв. Това са работници най-вече в производството на облекло, обувки, мебели.

По-голямата част от трудовия си стаж Николина е натрупала като шивачка. Наскоро сменила работодателя, тъй като старият не плащал извънредния труд. Заплатата от 400 лв. все не й стига.

У нас средната заплата на шивачките е около 280 евро. В Румъния, където производителността не е много по-висока, е 400 евро.

В производството на облекло има ръст на средната заплата с около 16 на сто през миналата година, но той не се усеща от работниците, тъй като базовото им заплащане е твърде ниско, обясняват синдикатите. Те настояват следващото правителсто да създаде по-добра законодателна рамка за договаряне с бизнеса.

Това ще доведе до усещането у хората, че трудът им е оценен по-справедливо, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Когато се мерим с Германия или с други водещи страни от ЕС, трябва да знаем, че там индустрията е с високопроизводителна техника и машини, и разбира се много добре квалифицирани хора“, заяви Николай Вълканов от КРИБ.

Синдикатите настояват и за по-справедливо разпределение на заплащането между работниците.

През миналата година най-високата заплата у нас била 41 000 евро или 100 пъти по-висока от средната.

От доста време бизнес, синдикати и държава водят преговори за въвеждане на механизъм, по който всяка година да се определя размерът на минималната заплата у нас. И въпреки че в рамките на настоящия служебен кабинет преговорите са интензивни, резултат все още няма.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close