ОбществоРегионални

„Босоногата кралица” Йорданка Благоева зарадва самоковци с биографичната си книга

Анелия Балабанова

Йорданка Благоева отвъд скока, времето и пространството. Години след края на състезателната си кариера тя продължава да покорява върхове. Остава в историята като първата българска световна рекордьорка и носителка на олимпийски медали в дисциплината скок на височина. И днес преминава отвъд скока, целите и мечтите си такава, каквато е – земна и упорита. Поредното доказателство за таланта, упоритостта и харизмата на босоногата кралица е едноименната книга, посветена на нейния живот, която се появи на бял свят в края на миналата година. Във вторник /12-ти февруари/ тя беше представена в Сарафската къща. Помещението се оказа тясно да побере всички желаещи да станат съпричастни в този паметен момент – спортни деятели, директори на училища, ученици и приятели на Йорданка Благоева. С характерната си усмивка тя посрещаше с  „Добре дошли!” гостите и раздаде безброй автографи. Уредникът на Сарафската къща Марияна Лобутова и домакин на срещата също приветства публиката и даде думата на водещата Десислава Стоянова. Тя насочи вниманието към автора на книгата Юлия Пискулийска и главния герой в нея – ненадминатата Йорданка Благоева.

Журналистът, поет, писател и общественик Юлия Пискулийска говори за големите вълнения около създаването на книгата. „За мен беше чест и благодаря за гласуваното доверие” – спомена тя. „В Самоков имам много приятели и се чувствам у дома си” – сподели на свой ред Данчето Благоева. Родена е на 19-ти януари 1947 г. и е едно от емблематичните имена в българската лека атлетика за всички времена. Участвала е в четири олимпиади, има два олимпийски медала и пет световни рекорда на висок скок. Нейната 70-та годишнина беше ознаменувана с биографичния филм „Отвъд скока”, който беше представен и в Самоков. Книгата, която се появи в края на месец декември 2018 г. е логично продължение на един достойно извървян спортен и житейски път. Настоящият зам.-председател на БОК отчита като свое най-голямо постижение верните си приятели, които са й помагали в трудните моменти и своето семейство. Майка е на две деца и горда баба на петима внуци. Неотлъчно до нея е съпругът й Валентин Гетов, който е най-голямата й опора. Вечерта беше изпълнена с послания. „Много е приятно да си на върха, но пътя е труден” – обърна се тя към младите хора в залата.

И до днес Йорданка Благоева остава свързана със Самоков и с едно уникално място – над ресторант „Камелот”, малко над Щъркелово гнездо, където има вила от 1980 г. и живее със своето семейство. Признава, че около книгата е преоткрила доста неща за себе си. Един широко скроен човек, останал верен на спорта и семейството си. Извън всичко това успява да намери време за градината си пълна с цветя, за заниманията по народни танци и не на последно място за хората, на които държи. „Продължавай да надскачаш себе си!” – пожела Гиргина Рангочева. Към топлите думи на уважение и признателност се присъединиха и останалите присъстващи в залата. За всички тях вечерта на 12-ти февруари ще остане паметна и незабравима

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close