Боровец

Боровец става част от спортен лагер на деца със специални потребности

Самоков 365

От 25 до 29 август в Самоков ще се проведе четвъртият летен спортен лагер за деца със спина бифида и хидроцефалия. Организатор на събитието е сдружение „Спина бифида и хидроцефалия – България“, а „Бороспорт“ АД ще помогне на участниците да почувстват магията на Рила и да погледнат планината отвисоко. В лагера ще се включат 17 момичета и момчета от 1 до 14 години от Варна, Русе, София, Перник, Димитровград, Самоков и др.

Децата и родителите са базирани в хотел „Арена“ Самоков, където ще има занимания по арт терапия, плуване и фитнес. Хотелът е изходна точка за няколко разходки, първата от които е по екопътека „Бели Искър“. Предвидено е пътешествие до Меча поляна под Мальовица с игри, свързани с планината и планинарството. В програмата влизат и занимания с лодки на язовир Искър, посещения на Царска Бистрица и Цари мали град. Кулминацията на лагера е в неделя, когато децата ще се качат до връх Ястребец (2369 м) с кабинкова въжена линия „Ястребец“. От „Спина бифида и хидроцефалия – България“ се надяват да се насладят на панорамата и да усетят красотата на високата планина.

„Две години бяхме на море във Варна и в „Свети Константин и Елена“, имаме и един лагер в Пловдив” – казаха Виктория Недялкова и Захари Недялков, които са сред организаторите на летния лагер и са членове на сдружение „Спина бифида и хидроцефалия България“ и „Към върха“. „Целта ни е да направим нещо по-различно и да включим занимания, които не са правени досега. Нашите деца спортуват не само на тези лагери, но и през цялата година. Те плуват, ходят на езда, някои от тях са в отбори по баскетбол, занимават се с гребане. Всичко това им е необходимо, за да поддържат добра форма. А излизането в планината и сред природата, на места, за които обичайно се смята, че са недостъпни за тях, им дава голям заряд за обичайните всекидневни дейности. Всичко това им действа изключително положително. Това, че семействата се събират заедно, е наистина полезно за общуването им, дава им възможност да обменят опит, радости, тревоги. Благодарни сме на всички, които допринасят за осъществяването на този лагер, включително и на „Бороспорт“, които ще помогнат на децата да се качат до връх Ястребец. Надяваме се да продължим и занапред да работим с „Бороспорт“, с които сме осъществили няколко инициативи, а и имаме много нови идеи.“ – добавиха още те.

Летният лагер на сдружение „Спина бифида и хидроцефалия – България“ се осъществява с подкрепата на „Травентурия“ ООД, инициативата „Към върха“, община Самоков, Национален парк „Рила“, „Бороспорт“ АД и рафтинг клуб „Рефлип“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close