Боровец

Боровец на везната между плюсове и минуси

БоровецАнна Манова

Зимният сезон върви към своя край. Тази година не можем да се оплачем, казвайки, че сняг не е имало достатъчно. Положението стана като един познат разказ на Елин Пелин „Като заваля, та цяла неделя”, а тук перефразирано спокойно можем да заключим: „Като заснежи, та чак до април. Тихо, кротко наваля по пистите, та успя да удължи сезона”. Засега ако вървят така нещата, любителите на зимните спортове могат да си натрупат още адреналин по пистите, защото сняг ще има може би до края на април.

От своя страна не на шега от 1 април „Бороспорт” направиха отстъпка за децата и те също могат да покарат ски с някой придружител. От запознати в туристическия бранш и хората, ангажирани като цяло в туризма и имащи наблюдения през последните сезони, става ясно, че освен сериозния отлив на руските туристи, сезонът може да се отчете като положителен. Те споделиха, че тази година, за разлика от миналата, концесионерът се е погрижил преди да навали серизно количество сняг да бъде направен изкуствен такъв. Запознати твърдят, че миналата година положението е било критично, а ситуацията с поддържането на пистите доста посредствена. Вероятните причини, изключвайки невъзможността да се правят депа от сняг на положителни температури, вероятно са били финансови, спестяване на разходите. Но на всички ни е ясно, че без сняг няма туристи. Чуждестранният турист вече от много време насам не е онзи „балама”, за когото го взимаме. Той чуква в Гугъл и може да провери каква е реалната обстановка и струва ли си да харчи изобщо някакви средства за ски почивка в Боровец или не.

Машините тази година обаче са си свършили работата и са подготвили добре пистите. Може да се каже, че през целия сезон работеха всички писти и съоръжения, като тази година е отворен и един ръкав към Ситняковския път, където има изкуствен сняг. Не се използва целият, но е удобен за начинаещи скиори.

Една от основните препоръки от страна на ангажираните в туризма към концесионера е след 1 март да бъдат коригирани цените за картите. Това нещо ще позволи на повече желаещи да се възползват от писти и съоръжения, макар и на финала на сезон. Може да стане и по-достъпно за самоковци или ако върви както досега, ще стане както се шегуват в курорта, да се вадят визи за Боровец. Или по друг начин казано, не работиш ли в Боровец едва ли ще си позволиш да отидеш дори и на разходка.

От този сезон е отворена и Червено знаме. До преди това тя не се обработваше. По-възрастното поколение, особено това, което е участвало в създаването на Боровец като курорта който познаваме днес, споделят, че ако се върнем години назад, най-добрият вариант е пистите да са общинска собственост. Днес почти всички от тях са стопанисвани от „Бороспорт”. Като основната идеята тогава се е свеждала до това фирми – акционери като „Бороспорт” да ползват пистите и да инвестират в лифтове. В този случай Общината ще има коз в своите ръце, свързан с развитието на зимните дисциплини на местна почва. Преди години е съществувал само един ски клуб, в който са участвали над 50 деца. Днес клубовете са три и в тях сумарно сигурно няма толкова деца. Сега се получава така, че децата нямат подходяща екипировка и дори не могат да карат ски всеки ден. В цял свят е практика да се отцепват писти или част от писти и там ежедневно да се подготвят състезатели, така се изграждат добри спортисти – когато има предпоставка за добра подготовка. Няма как да се обърне пирамидата – за да има елитен спорт, трябва да има масов. А откъде тръгва масовият? От училищата.

Препоръка от част от ски учителите е да не се променят профилите на пистите, както например е станало с „Ротата”. Там булдозери са изравнили естествените неравности. Тези писти, както е и Червено знаме, са проектирани така, че да има странични наклони и падъци, които да се използват за определени дисциплини.

И не на последно място трябва да помислим за всички онези, които са участвали в създаването на курорта като такъв и те да имат възможност да ползват безвъзмездно всички съоръжения. Това няма да е във вреда на „Бороспорт”, а е само малък жест към всики онези, които днес едва ли стъпват на Боровец, най-вече по икономически причини.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close