Боровец

Боровец без вода за нова година

Стари проблеми на нов глас

12476313_10205907017575661_145479839_nАнна Манова

Боровец откри новия сезон официално на 19.12.15 година. А в края на месеца, точно в разгара на празненствата по повод настъпващата 2016 година се срещна с първите проблеми – липсата на вода.

Препълнените хотели, които са в очакване на този ден, бяха изправени пред първите трудности. Дефицитът на вода предизвика неудобство и множество оплаквания от страна на гостите, голяма част от тях заплатили доста солени суми за двудневни или тридневни пакети и желаещи да използват всички спа процедури.

Оказа се, че още на 30.12.15 година започват оплаквания от страна на хотелиерите, които загряват всички дежурни телефони на ВиК Самоков. Повечето догадки и предположения се въртят около това, че оръдията за изкуствен сняг работят на пълни обороти, което може да предизвика водния недостиг. Другото предположение беше настъпила авария и избиване на вода някъде в курорта, към Стария център.

Оказва се обаче, че това не е новост за Боровец. А новата година беше белязана от стари неща, захванати на нов глас. И проблемът от години е ясен, но не е коригиран. Той не се корени в работата на оръдията за сняг, тъй като те са си решили въпроса с набавянето на вода чрез изграждането на езеро, от което черпят необходимия ресурс. Всъщност коренът на нещата е в ниска зона, която включва кабинков лифт, стария център с фонтаните и се простира до „Яйцето”. 12483492_10205907018175676_1871139115_n

„Имаше проблеми в ниската зона на Боровец точно на 31.12. Повишената консумация и замръзването на водохващането на ВЕЦ „Царска бистрица” доведе до този проблем. Това не е авария, това са неща, които се случват всеки сезон. Основният проблем е старата водопреносна мрежа, която е с малки диаметри и трудно може да покрие пиковите натоварвания. Освен това отстраняването на проблема отнема време до напълването на системата отново. Тя не успя да смогне на потреблението и 01.01.16 година продължихме с работата. Това не е прецедент.  Откакто съм на този пост, всяка нова година съм на Боровец, но не да празнувам, а да работя”, обясни пред „Самоков 365” шефът на ВиК инж. Венцислав Тодоров.

Има готов изработен проект за ВиК на к.к Боровец по инициатива на Община Самоков, избрана е фирма изпълнител и се чака финансиране.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close