Седмицата

Борбата за поделението към Дупница продължава

dnaАнелия Балабанова

Военните имоти винаги са били „апетитна хапка” по ред причини. Най-вече заради техния брой, стратегическо местоположение и площ. Такива обекти има и в Самоков. Известни са усилията от страна на Общината да придобие във владение поделението по пътя за Дупница. Веднага бяха направени и планове за неговото стопанисване – някои го определиха като подходящ терен за изграждане на колеж по туризъм или висше учебно заведение, други „градски легенди”  пък го отредиха за парк и място за младежки дейности и инициативи. Раздвижване по въпроса към момента няма.

Искането е инициирано пред областния управител още през 2012 година, информира Б. Бодурова – директор на Дирекция ХДЕТТОС . С решение №325 от 31.05.2015 г. ОбС-Самоков  е дал съгласие Общината да придобие безвъзмездно собственост върху всички имоти на Министерство на отбраната, които се намират на територията на общината. Те са общо шест на брой като освен поделението по пътя за Дупница  са включени още това към Боровец, терен за складове южно от  „Самоковска текстилна компания”, сградата на ДНА и бившия стол на МО /срещу Гимназията/. В изпълнение на това решение са окомплектовани документи и изпратени до областния управител по чл. 54 от Закона за държавната собственост за безвъзмездното им прехвърляне в собственост на общината.

Министерството на отбраната е отказало да предостави имотите, които се намират на територията на поделението по пътя за Боровец /6 броя/ тъй като те са включени в програмата на Министерството за продажба. По отношение на ДНА също е отказало предоставяне в собственост на Общината, тъй като той се използва за нуждите на МО. Този мотив звучи доста любопитно с оглед на факта, че през последните години голяма част от сградата, находяща се в самия център на Самоков стои неизползваема или отдават под наем определени помещения, но за сравнително кратък период.

Отказано е и предоставянето на Военния стол  срещу  Гимназията като той също е включен във списъка с имоти, предназначени за продажба. По отношение на поделението по пътя за Дупница и складовете процедурата все още продължава и към настоящия момент е изпратено ново писмо до министър Н. Ненчев с надеждата той да изрази своето положително становище. В списъка за продажба на имоти със статут на частна и публична държавна собственост с отпаднала необходимост за МО са включени още търговски обекти и дърводелски цех на ул. „Македония” 87.  Дано наистина се стигне до разпоредителни сделки с тях, защото практиката е показала, че предприетите действия остават само на хартия. Резултатът е, че внушителни сгради, сравнително запазени и обширни терени стоят неизползваеми.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close