Злободневно

„Боклуджа” – хронология на едно безумие. Почистено, но докога?

Анна Манова

Река „Боклужда” с годините се е превърнала в синоним на човешкото безхаберие. Примерите са почти ежедневни и са пред очите ни. Жителите, намиращи се в долната част на канала са едни от най-потърпевшите, защото почти всеки ден пред входните им врати, в близост до двата контейнера, се изсипват купища с боклук. А той, разнесен от гладните и бездомни кучета, започва да „пъпли” бавно, но сигурно както в коритото, така и по тревната площ. Всъщност се оказва, че контейнерите не изпълняват своята роля, защото са празни – целият боклук е около тях. Последните сигнали са от изминалите почивни дни /11.11 -12.11.17/

Кратката хронология на събитията показва следното: сигнали са подадени от гражданите до медиите и Общината за това как купчината с боклуци се увеличава всеки един ден, а гледката е меко казано неприятна. Във вторник, 14 ноември, около 14:00 часа, бригада от Общината почиства кризисните две места в долната част на „Боклужда” при Първи квартал. Премахнати са двата контейнера, за да не са предпоставка да се изхвърлят битови отпадъци около тях. И с надеждата да остане почистено. В сряда, 15 ноември, сутринта, в горната част до единия мост на „Ихтиманско шосе” вече има изхвърлени няколко торби със смет. А две кучета съвсем спокойно го разнасяха. И тук се потвърждава теорията, че винаги ще има едни, които ще чистят и други, които ще бързат да изцапат отново. И че там където един изхвърли боклука си, моментно след това ще се натрупа още, водени от колективно безсъзнателното. Но докога?

Живеещите в непосредствена близост до това продълговато сметище констатират, че хора с коли и каруци си хвърлят боклуците по поречието ежедневно. От съседните блокове също хвърлят отпадъка си от прозореца или терасата директно в меджублоковото пространство. Миризмата от тези боклуци е нетърпима. Свидетели споделиха, че през лятото е още по-ужасно, защото това е проблем, който съществува не от вчера. Хората са обезпокоени от факта, че това няма да се промени, а напротив – ще се задълбочава. И няма как да не са прави, след като днес отново има изхвърлени отпадъци отново там, на почистеното.

Почистен беше и боклукът, натрупан при стената на река „Искър” в горната част на града, където в момента се застроява т.нар „Вип квартал”. Оказва се, че ситуацията там е същата, вече има нови „придобивки” на почистеното пространство. Оставяме отворена темата, а изводите си направете сами.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close