КултураРегионални

Благотворителен концерт постави началото на учредяване на награда “Самоков” за млади таланти

Анна Манова

Самоковци имаха възможността да присъстват на един по-различен концерт на 14 май /вторник/ в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Събитието бе с благотворителна цел и включваше изпълнения на клавирния майстор проф. д-р. Ростислав Йовчев. Той е във връзка с провеждащият се в Боровец вече трета година конкурс и фестивал за млади изпълнители. Той ще се състои между 17-19 май в хотел „Самоков” в курорта. Тази година участие в него ще вземат над 70 участници от различни страни и се провежда под патронажа на областния управител Илиан Тодоров.

Макар и камерна публиката успя да се наслади на шедьоври от световната музикална съкровищница и да се потопи в магията на класическите изпълнения. Впечатляваща е солидната творческа биография на проф. д-р. Йовчев. Не по-малко затрогващи бяха неговите изпълнения на рояла, където сякаш той не докосваше клавишите, а музиката сама си намираше пролука от сърцето му направо към душата на аудиторията. Той не следеше нотите, защото такива не му бяха необходими, а изпълненията му на различни клавирни творби на Шопен, Рахманинов, Дебюси, Ненов и Панчо Владигеров бяха изсвирени с висока виртуозност, но по един много достъпен начин.

Пианистът Ростислав Йовчев доближи публиката до историята на инструмента – пиано и неговите възможности, като подчерта, че именно за пиано са написани най-много произведения в световната музикална класика. Той разказа и част от биографиите на композиторите и специфики на написването на някои световно популярни етюди и мелодии. Подобен клавирен рецитал не е имало скоро в нашия град.

„Много благодаря, че откликнахте на идеята на този благотворителен концерт. Неговата цел е да се подкрепят младите музиканти. Носителят на награда „Самоков” ще носи не само името на града, но той ще изнесе концерт тук и по този начин ще направи публиката съпричастна с прекрасните шедьоври на класическата музика”, подчерта проф. д-р. Йовчев.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close