ОбществоРегионалниСамоков

Благотворителен класически концерт по повод Деня на здравния работник организира Боян Кашъмов

Анна Манова

„Софийски виртуози” ще свирят благотворително в Самоков по повод Деня на здравния работник. Класическият концерт ще се проведе два дни преди празника, на 5 април /петък/ от 18:30 часа в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.

Инициативата е на двамата млади самоковци Боян Кашъмов /Бони/ и Георги Николов /Гопето/. Като желанието им е събраните средства да бъдат дарени за нуждите на МБАЛ – Самоков и/или новопостроения храм „Св.Панталеймон” в двора на болницата, който все още не е завършен.

Идеята за събитието се появява спонтанно в съзнанието на самоковеца Боян Кашъмов, който е наследник на фамилия лекари в града. Освен това голяма част от тях имат отношение към класическата музика и са свирили на пиано през годините. Професионалният път на Боян остава в страни от този на неговите роднини, но афинитетът към музиката се запазва по наследство. Самият той като дете е свирил на пиано. Желанието на Боян е да предложи на самоковци един по-различен класически концерт, който да е обвързан с благородна кауза. И е в памет на баща му Боян Кашъмов и чичо ми Борислав Кашъмов.

сн. интернет

„Музикантите, които ще сирят на самоковска сцена, са от световна класа и доказани български виртуози в пълния смисъл на думата. Те са признати както в страната така и в чужбина.  Аз съм имал удоволствието да присъствам на техни изяви и бях наистина запленен от това, което правят. „Софийските виртуози” са квартет, познавам лично проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов. Те са били близки приятели с баща ми и чичо ми, в памет на които правим събитието. По професия те бяха лекари, но много обичаха класическата музика. Аз като малък преди да науча азбуката вече познавах нотите и свирех на пиано при г-жа Никифорова, преподавател в Музикалната консерватория. По-различното в концерта е, че изпълнявайки класическа музика по невероятен и запленяващ начин едновременно с това те запознават аудиторията с произведенията и авторите. Ще поставим кутия за дарения, а събраните средства ще бъдат дарени на общинската болница”, споделя Боян Кашъмов.

По думите  му преди години в болницата се е провеждал традиционен празник с класическа музика по повод 7 април. За организацията и провеждането му дълги години е отговаряла неговата леля – д-р. Иванка Кашъмова. Тя е една от ученичките на Живка Клинкова, също увлечена по музиката, свирела е на пиано. Празникът е включвал рецитали, музика, поезия, изпълнявани от самите медици. Идеята на Боян е да предложи нещо в този контекст, но малко по-различно и пред по-голяма аудитория.

„Истината е, че болницата има нужда от помощ. Ние сме щедри на критики, но като хора сме зависими от тази институция и от специалистите. Много болници бяха закрити през последните години и е необходимо ние като хора да подадем ръка. Тези специалисти имат нужда от уважение и признание, защото работата им е много отговорна и тежка. Затова организирам този благотворителен концерт – в знак на признателност. Баща ми ръководеше самоковската болница в продължение на десет години и аз знам, че за промените в здравната система плати с живота си. От него съм научил, че тази работа е много неблагодарна и затова той направи така аз да не тръгна по неговия път. Каня всички, които имат желание да присъстват на концерта на 5 април в салона на читалището. И ако имат желание да помогнат. Нека родителите да доведат децата си. Ние сме длъжни да им предложим тази музика, а изборът ще бъде техен. След концерта ще има изненади”, сподели за вестник „Самоков 365” Боян Кашъмов.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close