Самоков

Благовец в Самоков!

Анна Манова

Православната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.

В самоковско този ден се отбелязва по един по-специален начин. Вечерта преди настъпване на Благовещение се обикаля къщата, за се прогонят злите сили. Това действие е съпроводено със силно тропане, за да може предизвиканият шум да прогони витаещото зло. Обикновено се нарича следното – “Бежте змии и гущери, утре иде Благовец”.

Интересното на този ден е, че в град Самоков и самоковско се е запазила една традиция, която я няма на други места в страната. А именно търкалянето на питки. Наред с другите поверия, които „шетат” почти навсякъде, тук жените стават сутринта на Благовец и замесват блага питка. След това повечето самоковци предпочитат да отидат на Ридо, та да може от високо да я пуснат да се търкаля. Всичко това освен едно приятно изживяване сред природата, се прави и за здраве. Най-весело е за децата, които се състезават помежду си чия питка ще стигне най-далече. Поверието гласи, че колкото по – далече стигне питката, толкова ще е по-дълъг животът на собственика й.

Тази година празникът Благовец, който отбелязваме на 25 март, се падна в събота. А и времето беше благосклонно – топло и слънчево. Това накара повече и повече самоковци да грабнат питките и да си прекарат един приятен следобед след природа, близки и приятели.

На този ден имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close