ОбществоРазвлеченияРегионалниСамоков

„Битката 3” разпалва българското и събира средства за реставрация на старинен храм на 12-13 септември в Доспей

Анна Манова

През септември ще се проведе третото издание на атрактивното събитие „Битката”. Домът на приключенското състезание е самоковското село Доспей където на специално изградена за случая арена ще мерят сили общо 30 мъже и жени от цялата страна. И тази година основният организатор Станислав Ласкин и неговият екип обещават два дни /12-13.09/ пълни с интересни предизвикателства, разнообразни игри, много настроение, емоции и награди. „Битката 3” ще премине под мотото „Разпали българското” и с кауза по събиране на средства за продължаване на реставрацията на старинен храм в селото.

Събитието ще стартира в 10:00 часа на 12 септември /събота/. За официалното откриване ще се погрижат народните изпълнители Деси Николова и дуото  Анна Вучова и Валентин Андреев от „Рилско цвете”. Заедно с тях в програмата, между игрите и за доброто настроение на всички присъстващи, ще участват над 100 души от местните фолклорни състави. В откриването ще се включи още 74 – годишният олимпиец Иван Манев – Железния, който ще даде указания на състезателите как да преминат технично и възможно най-маневрено през игрите. В ролята на водещ отново ще се изяви Станислав Ласкин, като тази година негов верен помощник ще бъде гребецът и участник в хитовото предаване Survivor Станислав Илиев – Финдо. Двамата ще направят демонстрации как трябва да се преминава през игрите.

Различното тази година е, че всяка една от игрите ще бъде пресъздадена на две трасета. Така състезателите ще бъдат по двама успоредно, като всеки ще играе за индивидуално време. Миналогодишният водещ Иван Сапунджиев ще бъде дясна ръка на Ласкин като ще разяснява правилата, също така ще заснеме и монтира „Битката 3”. Специални гости на атрактивното събитие край Доспей ще бъдат нежните участнички от четвъртото и петото издание на „Фермата” – Красимира Цочева, Велислава Димитрова, Маги и Силвия. Наградите на победителите в двете категории – жени и мъже, ще бъдат връчени от олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова. Това ще стане в неделния ден – 13 септември към 18:30 часа.

Идеята на тазгодишното издание е да обърне поглед към българските корени и към всичко онова, което ни е съхранило като народ.  Мотото е „Разпали българското”. Като в „Битката 3” за първи път ще бъдат включени прабългарски игри и някои обичаи. За да бъде по-пълна картината ще присъства също и Ивайло Шопски заедно с неговото пътуващо читалище. Ще има и алея на занаятчиите, където местни майстори ще покажат своите произведения.

Състезанието освен атрактивна и забавна част има и своя благородна кауза – събиране на средства за продължаване на реставрацията на старинния храм „Св. Св. Петър и Павел” в село Доспей. Всеки дарител ще има възможността да участва в томбола, която ще се проведе в края на втория ден. Предвидени са два подаръка – масивна дървена маса и дървен свещник. Те са ръчна изработка и са дело на двамата братя Станислав и Николай Ласкини и уникалните мебели „Неповторими”.

„За моя огромна радост има голям интерес към „Битката”. Всяка година амбицията ми като организатор и заедно с моя екип, е събитието да е по-грандиозно и интересно от предходното. Искаме участниците максимално да се насладят на красивата природа на нашия край и на социалните контакти помежду си. А за зрителите да бъде атрактивно. „Битката 3” ще бъде под мотото „Разпали българското” и сме включили игри с български народни мотиви, както и някои обичаи. Аз самият милея за родното място, затова имаме и кауза по събиране на средства за един старинен храм в село Доспей. Отделно тази година сме предвидили томбола при която всеки дарител има шанса да спечели нещо изработено от брат ми и мен”, подчерта Станислав Ласкин.

Таксата за участие е 200 лв., като в нея са включени рекламни материали за самите състезатели, грамоти, нощувки в хотел, обяд през дните на състезанията както и по един индивидуален трейлър с представяне и професионални снимки. Входът за всички е свободен.

Организаторите обещават емоции и адреналин с адрес Доспей. И очакват да съберат на едно място участниците от всички сезони на предаването „Фермата”, гости, приятели, популярни лица. Онези, които няма да имат възможност да присъстват на място могат да следят играта на живо в интернет, в социалната мрежа на състезанието както и в YouTube.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close