Слайд категория

Бистриха промените в данъците и осигуровките

dany4niПри засилен интерес премина работната среща, свързана с промените в данъчното и осигурително законодателство. Съвместното мероприятие на НАП и Община Самоков се организира в началото на всяка година. Домакин на поредното издание беше общинският хотел „Арена”. По време на отворената дискусия работещите в бранша имаха възможност да зададат своите въпроси към Петър Захариев от НАП. Важно е да се отбележи, че новостите по отношение на данъците засягат широк кръг от хора – счетоводители, работата на общинска администрация, физическите и юридически лица – данъкоплатци.

Сроковете за плащане не са променени. Изменение ще има на т.нар. „данък лихва”. Той ще е 8% за доходите, придобити през 2014 г., 6% за тези през 2015 и 4% за тези през 2016 г. Идеята е налогът да отпадне през 2017 и следващите години. Друга важна информация касае дейността на едноличните търговци. Доходите от стопанската дейност, която те упражняват се облагат със ставка от 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Така например едноличен търговец, чиято дейност е производство на сладкарски изделия, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако собственикът на предприятието на едноличния търговец е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10 на сто. Едноличните търговци, които през 2013 не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация през 2014 г. По отношение на регистрираните земеделски производители също има актуални неща, за които би следвало да се осведомят своевременно. Увеличава се кръгът на лица и младите семейства, ползващи преференции при погасяване на данъчните си задължения. Считано от 1-ви януари от облекченията могат да се възползват и хора, постоянно пребиваващи в България.

По време на срещата Петър Захариев припомни за възможността лицата, получаващи минимална работна заплата да плащат по-малък размер от данъците си. Тя е в сила от 1-ви януари тази година, но ще ползва реално от 1-ви януари 2015 г. От общата сума се изключват начисленията за клас прослужено време.

От НАП информират, че от 1-ви февруари 2014 г. се използва нов формат за подаване на справките-декларации и дневниците по ДДС се използва нов формат на файловете, а двете осигурителни декларации – образец № 1 и образец № 6, трябва да се подават едновременно, Това се налага заради промените в данъчно-осигурителното законодателство, които влязоха в сила от началото на 2014 г.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close