ОбществоРегионалниСамоков

Бели Искър събра любителите на рилския зелник за двадесети път

„Самоков 365“

Бели Искър бе домакин на двадесетото издание на рилския зелник. Селото, в подножието на Орлови скали, показа не само своята уникална природа, но и своя фолклор и прекрасна кухня.

Вече 20 години от създаването си празникът на рилския зелник продължава да събира, в последната събота на юни, любителите на вкусното ястие от нашия край. Освен кулинарни изкушения, събитието предложи богата фолклорна програма, с участието на самодейни състави от местното читалище, от читалищата от общината и гости от съседни общини.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев и кметът на Бели Искър Благовест Бичаков откриха празника. Г-н Бичаков благодари на спонсорите за подкрепата, както и на гостите за присъствието им. Организатори на празника са кметство Бели Искър, местното туристическо сдружение и се осъществи с финансовата подкрепа на община Самоков и представители на местния бизнес. На спонсорите бяха връчени благодарствени грамоти.

Кметът Георгиев поздрави присъстващите, като подчерта, че празникът е вече една утвърдена традиция, която отбелязва двадесетия юбилей от създаването си. Подобни фестивали не само обогатяват културния календар на Община Самоков, но му придават и една автентичност, собствена визия, която ги прави уникални и интересни.

Тази година близо 30 зелника се „състезаваха” за вниманието на журито и посетителите. Като никак не беше лесно да се определи кой е по-по-най, тъй като  всички бяха много различни и със сигурност всеки от тях заслужаваше награда. Месенето на зелник е много трудоемко занимание, но пък след като се опита, се вижда, че усилията си заслужават.  Комисия оцени зелниците, като определи първите три, както и един с поощрителна награда. Наградените зелници бяха продадени на търг.

За доброто настроение на участници, местни и гости се  погрижиха самодейни танцови и певчески състави от селата в община Самоков, като кулминацията в музикалната програма бе Илия Луков. Хубавото време, планинският въздух, музиката, глъчката и вкусният рилски зелник превърнаха съботния ден в наслада за сетивата.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close