ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Бездомни кучета в клетки шокираха самоковци

„Самоков 365“

Снимки на бездомни кучета, затворени в клетки, появили се в групата „Забелязано в Самоков“ шокираха самоковци. Последваха множество въпроси защо животните са затворени по този начин и къде се намират. Мястото, където те бяха заснети е площадката, намираща се на Регионалния център за отпадъци.

Потърсихме за коментар общинското ръководство. От община Самоков предвиждат да обяви кампания за доброволци, които да съдействат за решаване на проблема с бездомните кучета. Сключен е договор с д-р Механджийски за обработка на кучета, като до момента основно се разчиташе на доброволци, които да ги хващат и дават за кастрация, обезпаразитяване, ваксинация и чипиране. Тъй като до момента това се оказа неефективно са закупени клетки, които са предназначени за кучета. Наети са също лица на граждански договор, които да ги залавят и поставят временно в клетката, докато бъдат закарани във ветеринарната лечебница.

Това вече е факт, като най-подходящо място за целта, според общинското ръководство, е асфалтовата площадка, намираща се на Регионалния център за управление на отпадъците. Причината да се спрат точно на това място е, че има 24 – часова охрана. Обектът разполага с видеонаблюдение и е достъпен за всеки, желаещ да се грижи за животните.

Възмутени самоковци коментираха, че това не е хуманно отношение към животните и подходът от страна на Община Самоков не е законосъобразен. От общинското ръководство подчертаха, че ветеринарната клиника може да обработва по едно, максимум две кучета на ден. По тази причина се налага да се осигури престоят на чакащите. Кучетата не престояват повече от 48 часа в клетката. През това време има определени хора, които ги хранят и се грижат за тях. Все още от Общината срещат затруднения със желаещите да се занимават с тази дейност и по тази причина обмислят да направят призив за съдействие от страна на доброволци.

Припомняме, че от 2017 година се води преписка за прехвърляне на собствеността на сграда в бившия стопански двор на с. Продановци. Към момента преписката е в МРРБ от юни месец и трябва да се предложи за решение от Министерски съвет за сделката. Но докато се случи това развитие, Община Самоков направи няколко опита да се справи с проблема с бездомните кучите. Миналата година бе сключен договор с Мобилна ветеринарна клиника, които работиха няколко месеца, след което прекратиха договора. Общината се обърна с молба за съдействие към фондация “Четири лапи”, откъдето получи отказ, поради голяма натовареност на организацията. Сключен бе договор с д-р Механджийски, но се оказа, че няма желаещи да хващат бездомни кучета и да ги карат в клиниката.

Проблемът става все по-сериозен с всеки изминал ден. В общината ежедневно пристигат жалби и сигнали за проблема и увеличаващия се брой на бездомни кучета в града, а предвид настъпващия зимен сезон, той ще се задълбочи.

От няколко дни са наети лица, които залавят кучетата със закупените от Общината примки. Все още не може да се каже дали тази система ще проработи, тъй като повечето от заявилите желание да извършват дейността се отказват след първия работен ден. Когато и ако се разреши проблема с кадрите, от Общината ни информираха, че ще дадат гласност на кампанията, както и ще търсят съдействие от доброволци. Целта е да се обработят колкото се може повече кучета, преди началото на зимния сезон.

По данни от Центъра за спешна медицинска помощ средно по 30 лица на месец търсят медицинска помощ за ухапване от куче. Статистиката не конкретизира домашно или бездомно е куче.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close