Самоков

А ние по-малоценни ли сме?

Коментар: Валентина Гергинова

detenceto

Всички знаят вече, че част от ромските деца с успех над 3.50 ще взимат стипендия от 30 евро, а тези с по – добри оценки – 40 евро. Един български ученик с оценка между 5.00 и 6 взима 35 лева, в някои училища стига и до 50 лв., но само за оценка 6.00. Казвам го това, за да си направите сами заключение, каква демотивация е това. Родителите на българските деца плащат данъци, сметки за ток, телефон и др., за да може едно циганско семейство да си живее добре, без да дава пари за нищо, а само да взима и да иска още и още. Това ли е интеграцията, да омаловажаваме нашите деца, които все пак успяват, а тези които ще вземат 1200 лв. за година в повечето случаи не завършват и средното си образование. С този опит да ги накарате да отидат на училище, не карате ли другите да мислят, че няма кой да оцени техния труд?!

Разбира се, не можем да ги оставим.Те също живеят в България както и ние, но не е това начинът, не трябва да пренебрегваме българските деца, защото те са бъдещето, а когато заминат, някъде където ще ги оценят, какво бъдеще ще има България тогава ? Помислете и за родителите на тези деца, мъчат се да свържат двата края, детето им да има всичко необходимо, да завърши средното си образование, а след това и висше, и да чуе как някое ромче ще получава незаслужени пари, само защото е от малцинството. А неговото дете, незабелязано ще продължава да се бори, как да се почувстват и тези родители?!

И не е само въпрос на пари, да, но това те кара да се чувстваш нужен, пълноценен, че си направил нещо, борил си се и някой го е забелязал, така се мотивираш все повече и повече. От финансова гледна точка също е голяма помощ, защото много добре знаят всички, че нищо не е розово, особено когато искаш да сбъднеш мечтите си и да се реализираш.

И пак да попитам ние по – малоценни ли сме ?

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close