Слайд категория

”Арена Самоков” е домакин на Европейското по сумо

kootoshuНа 14-15.06.2014 година ще се проведе 20-то Европейско първенство по сумо за мъже и жени. Домакин на голямата проява ще бъде спортна зала”Арена Самоков” .Официалното откриване ще бъде на 14.06.2014 от 14.00 ч. в голямата зала.

Българската федерация по сумо е основана през 1995 година, като е лицензирана от Министерството на младежта и спорта и призната от Българския олимпийски комитет. Българската федерация по сумо е съучредител на Европейския Сумо Съюз. От 1995 година пък е редовен член и на Международната федерация по сумо.

От 1997 година в Националната спортна академия „Васил Левски ” се обучават студенти в специалност сумо, а през 2001 година се дипломират първите български специалисти по този древен японски спорт. НСА е единственото учебно заведение в света, освен Япония, включило в учебната си програма сумо. За своята успешна дейност Българската федерация по сумо получи признанието на японското правителство, предоставяйки и безвъзмездна помощ за спортно оборудване. Министърът на външните работи на Япония Таро Асо лично откри новата зала по сумо в НСА в София на 11.01.2007 година. Това е мястото, където националите на България водят своята подготовка.

От 2002 години България има първия си представител в Професионалната сумо лига в Япония. Това е Калоян Махлянов – Котоошу. Гиганът от село Джулюница (Велико Търново) бе приет в професионалната школа „Садогатаке” в Токио, като само за 11 турнира от ранг „джонокучи” стигна до „макуучи” с национален рекорд в родината на древния спорт. На 24 май 2004 година Котоошу стана първият европеец, триумфирал с Купата на Императора.

През 2009 година Даниел Иванов – Аоияма стана вторият български сумист с професионален статут в страната на Изгряващото слънце. Гигантът от Елхово с отлични физически данни, вече като част от токийската школа „Тагоноура”, скоростно започна изкачването си в сумо-йерархията. В България той бе познат като Мъдрия, но в Япония му дадоха името „Аоияма”, което в буквален превод от японски означава „синя планина”.

Всички големи първенства в Европа и по света се откриват с химна на сумото „Големите”, който е българско произведение с автори Лиляна Кънева и Тончо Русев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close