ЗлободневноОбщество

Ало измамите продължават

Измамниците стават все по-изобретателни

Анна Манова

13552593_10207115970678733_481135141_nТемата с телефонните измамници не губи своята актуалност. Въпреки множеството предупреждения и подадените безброй сигналите в медиите и в районните управления, все още има хора, които злоупотребяват и търсят лесен начин да изкарат някой лев на базата на чуждото притеснение, заблуда или нещастие. Като ало- измамниците стават все по-изобретателни, а сценариите, измислени от тях – все по-разнообразни.

Преди около 2 месеца 80-годишен дядо от Кърджали хвърли през балкона на дома си рекордната сума от 22 000 лв. на мними полицаи, които са „обсадили” блока, в който живее, за да заловят телефонни измамници. Неговата история шокира широката аудитория с начина, по който той е бил толкова добре заблуден, че да хвърли сумата през терасата си, без изобщо да подозира, че тези пари съвсем не са  за определената цел. В Самоков също има множество опити за измами, като един от последните е на възрастна жена, която е дала сериозна сума за ”лечение” на близък, попаднал в беда.

Така чрез наивността често на възрастни хора измамниците, които се представят за доставчици на климатици, лекари и дори полицаи, пълнят джобовете си за сметка на чуждото предоверяване. Като цяло разкриваемостта на подобен тип престъпления е трудна, защото се изискват бързи реакции и подаване на сигнали в точното време. Криминалистите обикновено стигат до първите нива – посредника, но след това веригата се къса.

Обикновенно ало – измамниците действат по няколко добре скалъпени сценария – „спешна операция”, „внасяне на гаранция”, „капаро за закупуване на климатици”, „печалба от томбола или ТВ игра”, „доставка на колет с пари от чужбина”.

При „спешната операция” обикновено се чува плачещ глас, после се представя  лице за „лекар” и следва искане за голяма сума пари за лечение. Като през цялото време Ви се задават множество въпроси и не ви се дава шанс дори да отговорите или затворите телефона. Идва посредник – „санитар”, който взима парите лично от вас и Ви свързва с „лекаря”, с който се разговаряли преди това. Така вече парите са попаднали в измамниците успешно.

„Внасянето на гаранция” е следващия начин да станете бърза жертва. Там схемата е следната – получавате обаждане по домашния телефон, че ваш близък е задържан в полицията във връзка с предизивкана от него катастрофа и има загинал. Дават Ви телефонен номер на „полицай”, „следовател” или „адвокат” за потвърждение. За освобождаването е необходима определена сума, като предварително сте предупредени да не звъните на никого, „за да не развалите работата”. Възможно е да Ви бъде поискано да закупите ваучери за мобилни оператори и да издиктувате кодовете им. След това връзка с Вас повече не се осъществява.

Друг интересен начин е искането на „капаро за закупуване на климатици”- обажда се обикновено човек от някаква измислена фирма за климатици и иска сериозна сума под формата на капаро за доставка, направена от ваш близък. Изпраща се човек на адрес да вземе парите.

„Печалба от томбола или телевизионна игра” е следващият трик за хващане на „риби”. Получате обаждане от енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор и Ви информира, че сте от спечелилите голяма парична награда или сте определен за участие в томбола или лотария между съответната телекомуникационна компания и известни вериги за черна и бяла техника. Като ви се обяснява,ч е трябва да закупите ваучери за предплатен услуга и да продиктувате кодовете. А обещаните награди са различни спрямо стойността на закупените ваучери. След като закупите съответните ваучери и продиктувате кодовете им за активиране контактите с вас се прекратяват.

Получавате обаждане от непознат, който се представя за ваш близък и е изпратил от чужбина колет с голяма сума пари във валута, но за да го вземете трябва да дадете на преносителя пари за услугата, е поредната измама. След получаването на колета най-често се случва вътре в него да има кутия с вафли.

От ОДМВР – София призовават да бъдете мнителни и много внимателни към обаждания от този тип, в които под особен предтекст се изисква от гражданите даване на определена сума пари на непознат, получаване на пратки от неизвестни лица, закупуване на ваучери за мобилни оператори и диктуване на кодовете от тях, съдействие на полицията за разкриване на пресъпления, даване на лични данни – лични карти и банкови сметки на посредници, даване на пари за спешна медицинска помощ или съгласяване с предложения за работа от хора, които се представят за работодатели, обикновено при съгласяване от Ваша страна ставате неволен „куриер” на самите измамници.

НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ, ПОИСКАНИ ПО ТЕЛЕФОНА ОТ НЕПОЗНАТИ! РИСКУВАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИЗМАМЕНИ!

С оглед продължаващите случаи на хора, въведени в заблуждение по телефона и предали на непознати значителни парични суми под различен предлог, ОДМВР- София апелира към гражданите при получаването на подобен род обаждания да не предават пари на непознати, защото рискуват да бъдат измамени.  Първото, което следва да направят е да се свържат със своите близки и да проверят, дали казаното по телефона отговаря на истината. При възникването на съмнения незабавно да се сигнализира на тел. 112, в най- близкото управление на МВР, да се съобщи на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, отговарящ за района!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close