Слайд категория

Алинци, честит празник!

alinoВ последния ден от месец август се проведе традиционният събор на село Алино. Заедно с тях празнуваха още три села – Драгушиново, Клисура и Ярлово.

В 12 часа в Алино беше раздаден празничният курбан – 6-те казана бързо намираха място на вкусните обредни трапези в домовете на хората. Малко по-късно площадът беше огласен от оркестъра, дошъл от село Блажиево, който до късно вечерта весели хората. С кръшни хора и танци и тази година отмина празникът. И така до следващата година. Новият кмет се беше постарал организацията да е на ниво – и за гостите, и за жителите на селото.

Наредените масички бяха пълни с хора, които си говореха за доброто старо време, за близки, за роднини, за това кой си е отишъл и кой е дошъл. Сред дъх на скара и на традиция.

Традиционният събор е затова – да не се прекъсва родовата памет, да се пази жива и да се предава. Селото в обикновен делничен ден не е толкова оживено, както по време на събора. Смях, суматоха, закачки – друг живот настава там, когато има хора. Пожелаваме го на всяко село и на всеки град – повече поводи за срещи!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close